Mikaela ”Micah” Väistö skriver om livet som ung mamma.
1 av 4
Mikaela ”Micah” Väistö skriver om livet som ung mamma. - Foto: Privat/Privat
 Mikaela ”Micah” Väistö.
2 av 4
Mikaela ”Micah” Väistö. - Foto: Privat
"Till skillnad från lite äldre föräldrar så finns det en del fördelar med att vara ung".
3 av 4
"Till skillnad från lite äldre föräldrar så finns det en del fördelar med att vara ung". - Foto: Privat
"Att vara ung mamma har varit tufft".
4 av 4
"Att vara ung mamma har varit tufft". - Foto: Privat

Jag blev gravid när jag var 14 – det gör mig inte till en dålig mamma

Debattören: Jag önskar jag hade fött Kelly när jag hade varit redo för det, men jag ångrar ingenting.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikaela ”Micah” Väistö är 20 år och bor i Sollentuna.

Besök hennes blogg: http://micahs.se/

Mitt namn är Mikaela och jag blev gravid som 14-åring och räknas in som en av de yngsta mammorna i Sverige. Jag födde min dotter Kelly tre dagar efter jag hade fyllt 15 år och jag fick väldigt mycket kritik för att jag var så ung när jag födde henne.

Jag har drivit min egen blogg sen innan jag blev gravid, och min blogg var en trygg plats för mig där jag kunde få ut mina känslor. Men ju mer bloggen växte och fick högre läsarsiffror desto mer hatkommentarer fick jag.

Folk har i dagens läge olika syner på vad dom tycker om unga föräldrar och jag fick höra mycket hat från folk som inte gillade att jag skaffade barn i så tidig ålder. Förr i tiden var det normalt att få barn i 14-15-årsåldern, men tiderna förändras, kanske om några år är det för ungt för att vara 25 år och skaffa barn, vem vet?

Jag fick mycket hot på min blogg om att till exempel folk skulle komma hem till mig och skära ut mitt barn från min mage på mig med en stor kniv, folk sade att jag var dum i huvudet som skaffar barn och att jag kommer förstöra min dotters liv bara för att jag är ung och inte skulle klara av det och jag blev väldigt trakasserad, på alla sätt och vis.

Jag var i vecka 20 när jag fick reda på att jag var gravid och ville inte göra abort för jag ansåg att det var för sent och också såg jag detta som om det kanske var min enda chans att skaffa barn, om jag kanske skulle få komplikationer när jag försökte skaffa barn senare.

Jag påstår inte att det har var lätt att vara mamma vid min ålder, jag hade en väldigt tuff start som kunde ha undvikits, jag hamnade på behandlingshem för depression efter en våldtäkt jag var med om och jag var i ett förhållande där jag blev slagen.

Om man tänker bort från det dåliga som hände under Kellys första år och om allt det negativa inte hade hänt, så hade det gått lika bra då som det gör i dag när jag tar hand om Kelly och är med henne.

Men till skillnad från lite äldre föräldrar så finns det en del fördelar med att vara ung.

Jag märker att jag orkar mer än de flesta föräldrar till exempel när vi är i lekparken, jag älskar att leka med min dotter. Vissa passar som tidiga föräldrar och vissa inte, men jag vill vara en moder och det känns som om det är ”jag” att vara mamma och jag skulle vilja skaffa fler barn i framtiden.

Men andra unga vill plugga klart först, ha ett bra jobb, vänta på rätt kille och så vidare, och det är helt förståeligt. Men att vara ung mamma så finns det nackdelar också, det kommer alltid finnas folk som är emot en och tycka att man är en dålig person, man får lägga sig själv åt sidan och man måste vara stark. Jag önskar jag hade fött Kelly när jag hade varit redo för det, men jag ångrar ingenting.

Men att vara ung mamma har varit tufft, jag har fått lägga nästan alla mina egna drömmar åt sidan för min dotter för att hon ska kunna ha det bra men jag är lycklig bara jag är med henne och att hon är lycklig.

Och avslutningsvis, många frågar mig om graviditet när de är unga men det är ens egna beslut och jag är varken för eller emot, det beror på vad man är för person och om man kan klara av det, för det är väldigt tufft att vara förälder överhuvudtaget.

Hoppas ni fick lite mer förståelse om att vara ung mamma.

Kramar från Mikaela ”Micah” Väistö

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.