Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

När ska Socialdemokraterna inse att vi inte är alliansfria längre?

- 14/10/2016, 14:31
"Sverige behöver en färdplan mot Nato".

"Sverige behöver en färdplan mot Nato".

TT/TT

Moderaterna: Ett ja till resolutionen om humanitära utfästelsen kan medföra att ett svenskt Natomedlemskap försvåras eller rent av omöjliggörs.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna visar i sin text besvärande retorik och drömmar fast i svunna tider. Socialdemokraterna bör en gång för alla sluta beskriva Sverige som alliansfritt – den är avvecklades redan genom EU-medlemskap och solidaritetsklausul.

När det gäller sakfrågan, resolutionen om den humanitära utfästelsen, så menar vi moderater att det vore olyckligt med svenskt stöd. Resolutionen är i det närmaste att betrakta som verkningslös. Kärnvapenstaterna kommer inte att vara med.

Det vore därför synd om Sverige satsar på en resolution som istället riskerar att bakvägen stänga dörren för ett framtida möjligt Natomedlemskap och dessutom generera oönskade konsekvenser för vårt militära samarbete i närområdet.

Ett ja till resolutionen om humanitära utfästelsen kan medföra att ett svenskt Natomedlemskap försvåras eller rent av omöjliggörs. Då ska Sverige rösta nej. Det är dessutom anmärkningsvärt att Socialdemokraterna i regeringsställning inte har haft några som helst konsultationer med oppositionen kring denna resolution som riskerar att få långtgående konsekvenser för framtida samarbeten.

Sverige har närmat sig Nato på alla fronter förutom artikel 5, själva försvarsgarantin, och gemensam försvarsplanering. Sverige behöver en färdplan mot Nato. Att som Socialdemokraterna vara låst vid traditionsbundna argument i stället för att utgå från fakta, låta partiet gå före landet och sin position vara statisk i ett föränderligt omvärldsläge är direkt tondövt.

Lena Asplund (M)
Ledamot Försvarsutskottet

Lotta Olsson (M),
Ledamot Försvarsutskottet