Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Mördarclownerna" har inget med riktiga clowner att göra

- 17/10/2016, 15:37
Janne Näsström skriver om clownhysterin.
1 av 2

Janne Näsström skriver om clownhysterin.

Privat/Teknikmagasinet

Janne Näsström.
2 av 2

Janne Näsström.

Privat

Debattören: Det är obildade människor som med hjälp av masker skrämmer andra obildade människor.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den pågående hysterin om clownskräck vittnar om en djup obildning både bland dem som blir rädda och dem som drar på sig clownmasken för att skrämmas.

Clownen har sina rötter på 1500-talet i norra Italien. Fram till dess hade kyrkan monopol på scenisk framställning, men dåtidens furstar sökte underhållning och sponsrade allehanda kulturyttringar.

En av dessa var commedia dell'arte, en komisk form av teater som byggde på ett antal fasta karaktärer. Dessa lever fortfarande kvar i olika sammanhang.

En av karaktärerna var Pajazzo, men har genom åren även haft andra namn. Det var en komisk, men samtidigt sorgsen figur. Ett av de mest kända exemplen är karaktären Charlie Chaplin, en underdog som vinner publikens hjärta.

Commedia dell'arte är ursprunget för dagens cirkus, varieté, för farser och revyer och i nutiden för stand up commedy. Utan Pajazzo hade vi inte haft någon David Batra eller Robert Gustafsson.

Den sorgsne komikern är samtidigt dramaturgiskt spännande. Vad döljer sig bakom masken? Hur reagerar han innerst inne av att bli ständigt hånad och utskrattad? Funderingarna har med stor effekt används i böcker och i filmer. Den förmodat gode är i själva verket ond. På samma sätt har andra symboler för det goda använts för att skrämmas, till och med små änglalika barn.

Dagens hysteri om clownskräck är ett uttryck för ren dumhet. Clownerna är inga väsen som helt plötsligt dykt upp ur underjorden. Det är obildade människor som med hjälp av masker skrämmer andra obildade människor.

Janne Näsström