1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: TT

Har man rest till IS ska man förlora sitt svenska medborgarskap

Debattören: Har han rest till IS ska han automatiskt förlora sitt svenska medborgarskap och sedan portas från Sverige för all framtid.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Just när man trodde att det här sagolika men märkliga och ängsliga landet inte kunde dansa en enda centimeter till närmare avgrunden, intervjuas en socialchef i Lund.

Hon säger: ” Om vi har lille Kalle som kommer till oss får vi se till att hjälpa så gott vi kan”.

Lille Kalle i det här fallet är alltså en person som låtit sig övertygas av IS och de facto tagit sig ner till Syrien eller Irak för att bli en del av den grymmaste terrorakt som världens någonsin skådat.

Det är den ”Lille Kalle” hon pratar om. Det är alltså inte vilken ung man som helst. Det är inte något hyss vi snackar, inte en fylla som gick galet, inte en krossad ruta eller en rullad joint i baksätet på en hyrbil.

Det är en människa som rest för att mörda, våldta och terrorisera oskyldiga människor.

En människa som noggrant låtit sig övertygas, både religiöst och politiskt, men som inte stannar där utan faktiskt rest till striderna för att vara en del av ett sadistiskt och närmast obegripligt våld.

Reportern på SRP1 Studio Ett skämmer ut sig fullständigt när han frågar:

- Tycker du att en person som kanske begått något väldigt olämpligt i tex Irak ska kunna komma tillbaka till Sverige och få hjälp med boende, med ekonomin och med arbete?

Det är då jag är på väg att cykla rakt ner i diket.

För socialchefen svarar:

-Ja, det tycker jag.

God natt Sverige. Vart du nu än befinner dig.

Noterade ni reportens formulering? ”Något väldigt olämpligt…”

Det för mer tankarna till att palla äpplen än att skära halsen av små barn eller vara med och bränna folk i burar.

Det är högst medvetet. I Sverige betecknas det som islamofobi om man vill diskutera islamistisk terror. Därför kan dessa avskyvärda brott mot mänskligheten degraderas till "något väldigt olämpligt"...

Det visar sig att flera kommuner i Sverige, Örebro nämns, arbetar på samma sätt.

Vi lever alltså i ett land som säger sig ha kris i äldreomsorgen, kris i skolan, kris i sjukvården. Vi har tagit emot flest flyktingar i hela Europa tillsammans med Tyskland, och i detta läge väljer samhället att prioritera hemvändande terrorister. Vi väljer att hjälpa människor som tagit övervägda och genomtänkta beslut och som rest för att vara med i en fullständigt vidrig och livsfarlig mördarsekt.

De människorna vill vi hjälpa. Och inte nog med det. Alla de människor med verkliga behov, fattiga pensionärer, uteliggarna, knarkarna, fyllona, de som flytt FRÅN det islamistiska våldet hit till Sverige, skolan, sjukvården, allt det som bär upp vårt samhälle är sådant som kommer fortsätta att prioriteras lägre eftersom socialjourerna lägger sin ekonomi och sina resurser på människor som varit i Syrien eller Irak och mördat i islams namn.

Jag vet att en eventuell brottsutredning görs rörande hemvändande. Det räcker inte. När ska vi sluta att vara så förtvivlat naiva?

Fattar ni inte att de sitter på sina förbannade bussflak med sina automatkarbiner och garvar arslet av sig? Fattar ni inte att detta är att pissa på alla de hundratusentals människor som alltid kämpat för att göra rätt för sig, som hamnat snett på grund av sjukdom eller missbruk, alla pensionärer som byggt det här landet.

Ni pissar på dem. Ert förakt är skoningslöst.

Jag tror inte ett ögonblick på att en enda av de som rest för att kriga för IS kommer vilja ”avprogrammeras”.

Hur är allt detta möjligt? Kan någon enda förklara för mig hur det blivit så här fullständigt sinnessjukt.

Den person som frivilligt och med berått mod rest för att vara en del av IS ska automatiskt förlora sitt medborgarskap. Jag skiter faktiskt i om han inte mördat någon, om han ”bara” torterat folk eller suttit vakt när polarna gruppvåldtog små barn någonstans.

Har han rest till IS ska han automatiskt förlora sitt svenska medborgarskap och sedan portas från Sverige för all framtid. Han kan stanna i öknen. Han kan stanna där han är.

Och igen, snälla… Kan inte någon berätta för mig hur det kunde bli så här med det här landet.

Marcus Birro,
Författare

---

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl håller inte med Birro. Läs hans artikel här.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.