Torsdag 19 Maj
Stockholm

Varför låter du påtryckningar från SD gå före människoliv, Löfven?

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

Centerpartist: Stefan Löfven är en stor bidragande faktor till att Europa stängt sina gränser.

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Leo Gerdén är aktiv i CUF.

Följ honom på Twitter: @minicuffaren.

Fortsatta strider i Mosul. En ny offensiv har påbörjats. Fredsförhandlingarna tycks ha stannat av. Människors hem bombas. Människor flyr över medelhavet. Människor dör.

Samtidigt som allt detta, anser Löfven att det här är en anledning att ha fortsatta gränskontroller. Att människor lider och dör är inte en anledning att fortsatt ha stängda gränser. Det är en anledning att vara medmänsklig.

Ungefär 2 procent av alla syriska flyktingar kommer till Europa. Bara en liten bråkdel av dessa tar sig hela vägen till Sverige. Av alla dem som kom till Sverige förra året beräknas ungefär 80 000 människor få asyl. Dessa människor ska vi ta emot med öppna armar, inte lägre standard.

Genom att vi har stängt gränserna riskerar fler olagliga vägar att växa fram. Människor är i desperat behov av ett land att bygga sin framtid i. Vi får aldrig låta Östersjön bli det nya medelhavet

Jag var själv på plats under Refugees Welcome-manifestationen i Stockholm. Stefan Löfven sa bland annat ”mitt Europa bygger inga murar”, vilket han på senare tid har tvingats ångra. Det dröjde inte många månader innan populism blev viktigare än löften.

Men vi får aldrig låta siffror och statistik överskugga alla hemska berättelser om små flickor som lever på att prostituera sig på sin flykt till Europa för att ha råd att ta sig vidare. Om alla de ensamkommande barn som övergett sina familjer för att komma till Sverige, men får sedan veta att de inte kommer kunna återförenas. Om alla de som drunknat på medelhavet för att de europeiska länderna vill ”behålla sin kultur och tradition”. I mina ögon är dessa människor riktiga hjältar.

Många andra länder i Europa har stängt sina gränser och skärpt sina asyllagar. Få länder har gjort det lika mycket som Sverige. Stefan Löfven säger att ”andra länder måste ta sitt ansvar” vilket jag absolut kan hålla med om. Men när vi stänger våra gränser, kommer andra länder också göra det. När vi skärper våra asyllagar, kommer andra länder också göra det. Det vi gör påverkar andra länder.

”When they go low, we go high”, sa Michelle Obama under sitt tal på demokraternas valkonvent. De orden bör vi ha med oss. När resten av Europa bygger murar, ska vi inte vara lika dåliga. Vi ska föregå med gott exempel och fortsatt stå upp för öppna gränser.

Vi ska vara det land som andra länder ser upp till. Vi ska vara det land som kan förena ett generöst flyktingmottagande med fortsatt ekonomisk tillväxt och att vi kan dra nytta av den nya arbetskraft som kommit till Sverige. Löfven har tyvärr varit ovillig att förändra systemen så att vi klarar av ett högt mottagande. Det kräver nytt ledarskap för Sverige.

Vi har hamnat i en ond spiral där alla länder i Europa tävlar om att vara inhumana mot flyktingar. Konkurrensen borde istället handla om vilket land som kan locka till sig mest arbetskraft.

Stefan Löfven är en stor bidragande faktor till att Europa stängt sina gränser. Tyvärr fick populism gå före löften och påtryckningar från SD gick före att rädda människoliv.

Leo Gerdén

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela