Grön Ungdom: Vi kräver svar från Moderaterna om klimatskeptikerna

- 24/10/2016, 16:32
Grön Ungdom vill att Moderaterna lägger korten på bordet.
1 av 3

Grön Ungdom vill att Moderaterna lägger korten på bordet.

Privat/TT

Hanna Lidström.
2 av 3

Hanna Lidström.

Privat

"Väljarna förtjänar att få veta om Moderaterna tar klimatfrågan på allvar".
3 av 3

"Väljarna förtjänar att få veta om Moderaterna tar klimatfrågan på allvar".

TT

Grön Ungdom: Väljarna förtjänar att få veta om Moderaterna tar klimatfrågan på allvar eller om man tänker låta sig styras av konspirationsteoretiker.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Klimatfrågan är akut, men viktiga klimatsatsnignar motarbetas av klimatförnekare. I veckan har det avslöjats att Moderaterna vid flera tillfällen har haft oroväckande klimatförnekande tendenser. Ändå har Moderaternas partiledning inte agerat.

Mycket talar för att 2016 blir det varmaste året som någonsin uppmätts. Konsekvenserna av ett varmare klimat syns redan och blir värre och värre ju längre vi väntar. Glaciärer smälter, extremväder blir vanligare och i klimatförändringarnas spår väntas det bli allt mer torka, svält och konflikter.

De allra flesta inser vad som håller på att hända, och allt fler politiker börjar nu ta ansvar. Men det finns fortfarande de som vägrar se problemet, de som känner sig hotade och hellre stoppar huvudet i sanden än agerar.

Dessa ”klimatskeptiker” hänvisar ofta till att forskningen inte alls är överens, att vi inte ska agera snabbt och att det är bättre att vänta och se. Den här typen av desinformation och konspirationsteorier är farliga eftersom det leder till att klimatdebatten fördummas och att viktiga klimatbeslut försenas. Med tanke på hur akut frågan är så har vi verkligen inte tid med sådana dumheter.

Den senaste tiden har det kommit fram att Sverigedemokraterna systematiskt bjudit in klimatförnekare för att vara med och formulera politik. Det är inte särskilt förvånande att SD ägnar sig åt sådant trams, men mer uppseendeväckande är att det även verkar finnas kopplingar mellan Moderaterna och klimatförnekare. Flera exempel finns:

•Moderaterna har flera gånger bjudit in klimatskeptiker till riksdagen. Både Lars Bern, från den välkända klimatförnekarorganisationen Stockholmsinitiativet, och klimatskeptikern Hans Bergström, har deltagit vid riksdagsseminarier där Moderaterna varit medarrangörer.

•Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson har tidigare arbetat som konsult på Demoskop och hjälpte 2010 Stockholmsinitiativet att ta fram en rapport om allmänhetens attityder och kunskap om klimatfrågan. Efteråt rapportens presentation följde en debatt på temat ”Lurar media allmänheten med klimatkrisen”.

•Den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson har på sin blogg skrivit att det saknas bevis för att mänskliga koldioxidutsläpp ligger bakom den globala temperaturhöjningen och att den globala havsnivån inte alls stigit på ett dramatiskt sätt.

Det här är avslöjanden som knappast hade passerat obemärkt förbi i något annat rumsrent parti.

Det verkligt oroande är att klimatskeptiska strömningarna verkar ha fått ett genomslag också i politiken. I Moderaternas skuggbudget vill man sänka skatten på bensin och diesel, så att det blir billigare att släppa ut koldioxid. En sorts brun skatteväxling.

Moderaterna vill samtidigt skära ner över två miljarder om året på miljöbudgeten. En så brutal nedmontering av klimatpolitiken är bara möjlig om man inte tar hotet på särskilt stort allvar.

Trots dessa allvarliga uppgifter har Moderaternas ledning varit knäpptyst. Det är dags för dem att lägga alla kort på bordet och ger besked: finns det fler personer i Moderaternas ledning som inte tror på klimatförändringarna? Eller inte tror man bara inte att det är så farligt?

Väljarna förtjänar att få veta om Moderaterna tar klimatfrågan på allvar eller om man tänker låta sig styras av konspirationsteoretiker och foliehattar.

Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom