Amina Sadigbayli skriver om skolan.
1 av 2
Amina Sadigbayli skriver om skolan. - Foto: Privat/TT
Amina Sadigbayli.
2 av 2
Amina Sadigbayli. - Foto: Privat

Amina, 13: Det ska vara obligatoriskt att lära sig saker i skolan

Moderaten: Om Sverige införde läroplikten skulle alla elever faktiskt vara tvungna att lära sig det som de ska kunna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Amina Sadigbayli är 13 år gammal, bor i Sollentuna och är aktiv i MUF.

Vi har någonting som kallas för skolplikt. Den lagen som säger att det är obligatoriskt för alla barn att gå i grundskolan, den lagen som vi alla är medvetna om. Den talar dock endast om att vi behöver vara i skolan under skoltid.

Läroplikt är någonting vi behöver införa. Huvudsaken med skolan är att vi ska lära oss och skapa en grund för vår framtid vilket alla inte gör. Det är extremt viktigt att elever tar med sig en massa kunskaper när de har slutat skolan. Det är extremt viktigt att eleverna faktiskt lär sig en massa och inte bara är i skolan för att det är skolplikt.

Om Sverige införde läroplikten skulle alla elever faktiskt vara tvungna att lära sig det som de ska kunna när de har slutat en årskurs, annars tycker jag att de borde få gå om tills de kan det de behöver kunna.

Finland är ett lysande exempel. Deras läroplikt innebär att alla elever ska få kunskap antingen genom att gå i grundskolan eller på ett annat sätt skaffa sig kunskaper som motsvarar den grundläggande skolutbildningen. Det är rätt så vanligt att man får gå om årskurserna tills man har skaffat sig kunskap.

Nu för tiden skrivs det mycket om att eleverna inte tar skolan på allvar och slarvar bort sina skolgångar på grund av lathet. Har ni tänkt på att de eleverna kanske inte skulle gå till skolan om det inte var obligatoriskt?

De eleverna skulle faktiskt vara tvungna att lämna latheten hemma och vara fokuserade i skolan om vi införde läroplikt. Det kan minska sämre resultat och alla elever får till slut med sig all kunskap när de har slutat grundskolan.

Man går ju i skolan för en anledning, det är en chans som vi ska vara lyckliga för att vi har fått, eller hur? Vi ska ta vara på den chansen och använda den till det den är till för.

Amina Sadigbayli

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.