Fredag 16 Apr
Stockholm

WWF: Vi måste förändra hur vi lever nu – innan det är för sent

Om vi inte väljer har vi ändå gjort ett val.
1 av 4
Om vi inte väljer har vi ändå gjort ett val. Foto: TT/TT
2 av 4
3 av 4
4 av 4

"Vi måste alla agera nu för en framtid där vi lever ett gott liv inom gränserna för vår enda planets försörjningsförmåga".

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Trots att vi gång på gång, och nu senast i Living Planet Report 2016, matas med rapporter om svenskarnas ohållbara konsumtion verkar inget vara på väg att ändras. Tvärtom. Vi lever nu i Sverige på ett sätt som skulle kräva mer än 4 jordklot om världens medborgare följde vårt exempel.

Det är i årets upplaga av WWF:s globala Living Planet Report som Sverige tillsammans med länder som USA, Australien och Förenade Arabemiraten placerar sig i topp av världens länder när det kommer till hur stort ekologiskt fotavtryck vårt leverne lämnar. Det innebär att vår konsumtion och vårt sätt att leva i Sverige ger stora utsläpp av växthusgaser och påfrestningar för världens ekosystem.

Vår konsumtion av mat och våra transporter är de största delarna i svenskarnas fotavtryck. När det kommer till maten så har Sverige en hög köttkonsumtion och stor import som ger höga utsläpp. På transportsidan har vi en törstig fossildriven personbilsflotta och dessutom reser svenskarna mycket med flyg.

Det är inte bara Sverige som lever över planetens gränser. Ser vi till de globala siffrorna så lever vi i dag som om vi skulle haft 1,6 jordklot att leva på. Det betyder att vi människor använder oss av 60 procent mer naturresurser än vad jorden i dagsläget kan återskapa.

Såväl globalt som för Sveriges del är det tydligt att det just är mat- och energisystemen som är de största orsakerna till att vi lever över våra resurser. Det är också på de områdena vi bör lägga in störst kraft till att få till förändring. Vi vill därför att regeringen och Sveriges politiker ska ta krafttag för att vända utvecklingen. För svensk del vill vi bland annat se att man sätter upp mål för hur vi ska minska våra konsumtionsutsläpp. Dessutom vill vi se en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen och får bort fossildrivna bilar från nybilsmarknaden.

Siffrorna och statistiken talar klarspråk. Vi måste alla agera nu för en framtid där vi lever ett gott liv inom gränserna för vår enda planets försörjningsförmåga.

Carina Borgström-Hansson,
Expert på ekologiska fotavtryck,
Världsnaturfonden WWF

Är du orolig över att vi håller på att utrota oss själva?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela