Landslagsspelaren: Det är dags att vi höjer damfotbollspelaranas löner

- 31/10/2016, 08:59

Privat/TT

Debattören: Det skulle ge möjlighet för spelarna att spela samtidigt som de studerar. Det gör att spelarna slipper att ta ett extrajobb.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Blod, svett och tårar. En massa vilja och en enorm kärlek till sporten. Det är fotboll. Alla de känslorna finns i alla spelare, kvinnor som män. Varför ska då damerna behandlas olikt herrarna? Är ett spel mindre värt än ett annat?

Ett steg som för processen framåt är att lönerna höjs. Det är fantastiskt! Men det går för sakta, det krävs mer förändring, ännu snabbare. De pengar som läggs på säkerheten vid bland annat högriskmatcher skulle kunna läggas på löner till alla spelare i damallsvenskan. Då skulle spelarnas löner nästan dubblas.

Det skulle ge möjlighet för spelarna att spela samtidigt som de studerar. Det gör att spelarna slipper att ta ett extrajobb som ofta går före studierna. Resultatet av detta gör att pensionerade eller skadade spelare kan få arbete när fotbollskarriären är slut. Det blir positivt även för samhället i längden.

Frågan om fotbollsspelande kvinnors löner kategoriseras av många som en jämställdhetsfråga och ”hat-mot-kvinnor-fråga”. Därför vill ingen riktigt handskas med den. Men egentligen handlar det om kunskap. För att uttrycka sig om något måste man förstå och veta vad man talar om.

Det saknas ibland hos de som kritiserar damernas fotboll. De förstår inte konsekvenserna. Herrarna blir inte direkt bättre av att någon talar illa om damerna. Däremot behöver damerna kämpa hårdare varje gång någon säger något negativt.

Men det finns hopp. Alla hatar inte damfotbollen, vissa lyfter den. Damfotboll ökar i intresse och publik. Den framtida damfotbollen kommer vara lika stor och fantastisk som herrarnas.

Julia Walentowicz,
Har gjort två landskamper för Sverige och spelar i Djurgårdens IF