Stockholm

Kalla dig inte feminist när du beskyller män för allt ont i samhället

Ida Samarikoff skriver om feminism.
1 av 3
Ida Samarikoff skriver om feminism. Foto: Privat/TT
Ida Samarikoff.
2 av 3
Ida Samarikoff. Foto: Privat
"Det är såklart att det är anti-feministens problem att en inte kan skilja på feminist och manshatare".
3 av 3
"Det är såklart att det är anti-feministens problem att en inte kan skilja på feminist och manshatare". Foto: TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Ärligt – tycker ni att det är okej att säga att en hatar män bara för att män är högst upp i maktordningen?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag är feminist – har alltid varit och kommer alltid att vara. Tyvärr verkar det fortfarande vara ett mycket provocerande ord för många. Ett ord som ger utrymme för misstolkningar. Detta visade sig väldigt tydligt när jag utryckte mig vara feminist på min Facebook-sida och snabbt fick ett privat, aggressivt laddat meddelande i Messenger.

”Om du stödjer feminism stöder du allt och alla inom feministernas led. Till exempel manshatare” – detta var bara en av många påhopp under konversationen.

Personligen tycker jag att han är dum i huvudet – han har helt missat poängen med begreppet. Samma sak tycker jag om de så kallade feminister som säger att de ”hatar all män” – något som, sorgligt nog, inte är ovanligt. Självklart förstår jag att de allra flesta som utrycker sig så inte bokstavligt talat hatar män – det är förmodligen ett försök att utrycka sitt missnöje och sin frustration i en situation där man känner sig maktlös.

Men ärligt – tycker ni att det är okej att säga att en hatar män bara för att män är högst upp i maktordningen? Det är inte männen det är fel på, det är strukturen. Dessutom så hör inte manshat, inte ens lite, hemma inom ramen för feminism – eftersom att feminism syftar till att kvinnor och män bör vara jämställda, inte att män ska bli förtryckta eller underkasta sig kvinnor.

Jag beundrar personer som vågar stå för vad de tycker. Som kan stå rak i ryggen och säga ”Jag är feminist” Men det är inte helt ologiskt att de som redan har en negativ bild av feminism eggas av de som säger sig vara feminister och hatar män.

Det är såklart att det är anti-feministens problem att en inte kan skilja på feminist och manshatare – men om du nu verkligen är feminist, börja uttrycka dig så att människor som inte redan vet det förstår att en feminist är någon som vill att kvinnor och män ska vara jämställda.

Kort sagt – snälla, kalla dig inte för feminist samtidigt som du beskyller män för allt ont i samhället. Du är inte feminist. Du är precis som anti-feministerna – en bromskloss i utvecklingen av jämställdhet.

Ida Samarikoff

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.