Söndag 14 Aug
Stockholm

Hej SD! Här kommer en liten lektion i yttrandefrihet

Denna text är hämtad från bloggen linnsvansbo.blogg.se.

Debattören: Yttrandefrihet handlar inte om att ett hotell inte har rätt att säga "nej tack vi vill inte ha rasistfest i våra lokaler".

Kommentera (291)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I helgen arrangerade Sverigedemokraterna som kanske bekant en "alternativ nobelprisutdelning" för hela Europas rasistiska grädda. Ett pris till Europas främsta nationalist skulle delas ut, och i anslutning till detta skulle hela rasisteliten också äta, skåla och kalasa tillsammans natten lång. Anrika Grand Hotel sköt sina Raoul Wallenberg-ideal åt sidan för en helg och godtog bokningen.

I stormarna kring detta uppstod - i vanlig ordning när det gäller folk som tar SD i försvar - en himla massa diskussioner om yttrandefrihet.

"Heja Grand Hotel som tror på demokrati och yttrandefrihet!", löd kommentarerna från Sverigedemokraternas svans. Och sedan - när Grand gick ut och berättade att de ångrade bokningen - "vilka jävla idioter Grand Hotel är - har ni hört talas om yttrandefrihet?!".

Låt oss klargöra vad yttrandefrihet faktiskt innebär.

Regeringsformens andra kapitel - § 1:

"Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor"

En viktig formulering i lagtexten är "var och en är gentemot det allmänna". Yttrandefrihet handlar om att staten inte får gripa dig baserat tankar, åsikter och känslor du uttryckt.

Yttrandefrihet handlar alltså inte om att ett hotell inte har rätt att säga "nej tack vi vill inte ha rasistfest i våra lokaler". Det försäkrar enskilda invididers rätt att uttrycka sig, gentemot det allmänna – alltså staten.

Exempel på yttrandefrihetsbrott: Stefan Löfven griper dig för att du sagt att Socialdemokraterna gör ett dåligt jobb.

Exempel på icke-yttrandefrihetsbrott: Grand Hotel vill inte ha rasister i sina lokaler.

Slut på lektion!

Linn Svansbo

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (291)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.