1 av 3
- Foto: Privat/Paul Sancya
2 av 3
- Foto: Paul Sancya
3 av 3
- Foto: Privat

Philip, 13: Snälla USA, välj inte den här mannen till president

Kristdemokrat: Om Trump skulle vinna skulle det bli kris i omvärlden.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bara om ett par få dagar är det presidentval i USA. Kanske den viktigaste genom tiderna. Men valkampanjen har varit kanske den smutsigaste någonsin.

Huvudpersonen som det har pratas mest om är republikanernas kandidat Donald Trump. Denna man har kallat alla mexikaner för våldtäktsmän och kvinnor för grisar.

Han har också sagt att man kan ta på kvinnor som om de skulle vara djur och han har sagt flera sexistiska uttalanden. Jag har massa fler saker jag kan säga, fast listan skulle bli så lång.

I de senaste opinionsundersökningarna har Trump börjat knappa igen på Clinton och i flera undersökningar leder han. Detta nog efter att FBI har börjat utreda Clinton igen. Jag tycker inte så mycket om Clinton heller, fast hon är mycket mer kapabel att leda ett land som USA än Trump.

Denna sexistiska man har skapat en kris inom det republikanska partiet. Jag gillar det republikanska partiet, fast jag gillar inte Trump. Trump är ingen "äkta" republikan, han företräder något konstigt, så kallat Trumpism som inte är riktigt republikanskt. Det han står för är en nationalistisk och sexistisk agenda.

Om Trump skulle vinna skulle det bli kris i omvärlden. Han har frågat om varför man inte använder kärnvapen när man har dem. Han har gett NATO-kritiska uttalanden, han vill att USA ska minska/ta bort sina trupper i Ukraina, han vill i princip att EU ska splittras och han är en Putinkramare. Om han ska leda världens största kärnvapenmakt så har vi anledning att vara rädda.

USA ska vara ett land som ska stå upp för demokrati, visa gott exempel, företräda väst och så vidare, och om denna sexistiska man (som har blivit anklagad av flera kvinnor för ha sexuellt trakasserat dem) så skulle USA bli ett sämre land. Han har också sagt att han eventuellt inte kommer acceptera valresultatet om han förlorar vilket visar att han inte är en demokratisk person.

Om han ska företräda världens mäktigaste land så står världen inför en utmaning.

#NeverTrump

Philip Hallberg,
Aktiv i KDU

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.