Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfvens politik mer skadlig för Sverige än Trump som president

- 09/11/2016, 10:02
1 av 4

TT/TT

2 av 4

TT

3 av 4

TT

4 av 4

TT

Lars Beckman: "V, MP och S planerar en skatt riktad mot finanssektorn vilket kommer att driva ut jobb från bankerna till våra baltiska länder. Vem tjänar på det?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I det amerikanska presidentvalet stod en mycket erfaren politiker som var väl förberedd för uppgiften för ett av världens viktigaste uppdrag, mot en politisk rookie. Det amerikanska folket valde den politiska rookien. Varför? Vi är nog många som är förvånade men utgångspunkten för en amerikansk väljare är självklart att man röstar på vad som man tror på är bra för den egna familjen och USA, inte vad vi i övriga världen tror och tycker.

För oss som läser lyssnar och ser på svensk media framstår det som helt obegripligt att Trump kunde vinna, men det som nog inte har framkommit tillräckligt väl är det förakt mot Clinton som finns i USA. När jag var över i Florida nyligen så mötte jag ingen som skulle rösta på Clinton men väl många som skulle rösta på Trump.

En kvinna som hade varit s politiker i Sverige och som nu bodde i Florida sa också uttryckligt att det inte går att förklara hemma i Sverige varför Trump är så populär. Hennes skäl var ordning och säkerhet. Vi måste få tillbaka tryggheten i USA förklarade hon för mig.

Kommer nu världen att gå under med Trump? Nej, självklart inte men det blir en tid av stor osäkerhet. Trump kommer nog – liksom Obama har haft - att ha svårt att leva upp till de stora förväntningar som nu finns på honom att göra det han har sagt. Kommer det amerikanska näringslivet att acceptera att han verkligen startar ett frihandelskrig? Det skulle skada det amerikanska näringslivet som också exporterar sina produkter, liksom det skulle skada det svenska näringslivet.

Alla visste att Clinton skulle vinna – även jag trodde och hoppades på det – men likväl vinner Trump. Det visar att det finns ett stort misstroende mot etablissemanget i USA från väljarna, och en djup misstro mot media. Den här gången kan man ju säga att det var all världens media mot Trump men kritiken i media bet inte på honom och hans väljare.

Vilka slutsatser kan vi dra av det? Sannolikt att med ett fritt internet och fria informationsflöden så är tiden förbi när media kan ”skrämma” väljare att rösta rätt. Medias kampanjer mot Trump har inte skadat honom utan förstärkt bilden av honom som en ”man av folket” istället för som en del av ”Washington”.

Tänk om media istället hade försökt granska innehållet i hans politik och beskriva konsekvenserna av den för väljarna? Det är någonting som SR SVT m.fl. skulle fundera på i hur man rapporterar om extrema partier i Sverige.

Mina vänner i USA som sa att de skulle rösta på Trump gjorde det för att man ville han någon som tar ansvar för Amerika igen. Man ville ha en stark ledare som återupprättar USA ära. Man ville ha någon som ser till att det blir fler jobb och att det amerikanska näringslivet växer igen. Man var orolig för att Clinton skulle chockhöja skatter och inte minst sjukvårdsreformen har orsakat en stor oro avseende kostnaderna för de enskilda familjerna.

Väljarna har alltid rätt. Så även den här gången. För Sveriges vidkommande så är den mörkröda regeringen i Sverige ett större hot mot välfärden och jobben än vad Donald Trump är. Den attack som sker nu på den fria företagsamheten i Sverige saknar motstycke. Jag tänker på de + 50 miljarder i skattehöjningar som har skett sedan valet, och nu senaste ytterligare förslag om 5 miljarder i skattehöjningar mot de minsta företagen.

V, MP och S planerar en skatt riktad mot finanssektorn vilket kommer att driva ut jobb från bankerna till våra baltiska länder. Vem tjänar på det – förutom Baltikum som är att gratulera för att deras tillväxt kommer att öka men de 16 000 i Sverige som riskerar sina jobb går en dyster framtid till mötes med Stefan Lövens politik.

Att vänsterpartiet tillåts driva fram en utredning som föreslår vinstförbud i stora delar av företagen är absurt. Att v, mp och s vill ta bort valfriheten i Sverige för oss i välfärden kommer att vara en återgång till långa köer och en sämre välfärd. Då har jag inte ens nämnt det angrepp på funktionsnedsatta som sker i neddragningarna av LSS – personlig assistans – i Sverige.

Alla de beslut som riktas mot näringslivet kommer att leda till färre jobb och en sämre tillväxt i Sverige. Löfvens politik är mer skadlig för Sverige än vad Trump kan orsaka som president. Den känsla som just nu finns med Trump som president kommer säkert att sjunka undan, och vi kommer att se att världen inte går under och tänk om det faktiskt visar sig att han kommer att kunna ha en politik som leder till fler jobb i USA och en högre och bättre tillväxt i världen.

Det kommer att bli en skakig tid framåt men som sagt var, väljarna har alltid rätt i en demokrati.

Lars Beckman,
Kommunfullmäktigeledamot, Moderaterna i Gävle