1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Najim Rahim

8 punkter som visar hur fruktansvärt det är att vi utvisar folk till Afghanistan

Teresa Fröling förklarar varför vi inte borde utvisa människor till Afghanistan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har inte gett mig in i debatten än om situationen kring alla afghaner som ska utvisas framöver ur Sverige. Flera har frågat vad jag har att säga om det och visst har jag massor att säga men även jag börjar få en känsla av hopplöshet. En känsla av uppgivenhet. En känsla av "vad spelar det egentligen för roll vad man gör?". Finns nåt mer att säga?

Det enda jag vill säga är att det är fel. Fel fel fel. Så jävla fel! Jag tänker såklart på mina fina killar, på alla andra fina människor jag träffat som kommer bli drabbade av detta avtal/beslut. På alla det berör som inte får en rättvärdig chans. För människor det är dem även om väldigt många tycks blunda för det.

Jag tänker också på vilka fina medborgare de kan bli i vårt samhälle och vad de kan bidra med. För bidra det vill de. Tro mig. Kanske inte alla, men definitivt de flesta.

För att förstå hur jag tänker i det som händer med alla åldersuppskrivningar och blivande utvisningar så kommer här några korta tankar från mig som jag inte riktigt kan släppa.

1. De allra flesta som kommit från Afghanistan är hazarer, ett förföljt folkslag utan i princip några rättigheter, möjligheter eller förutsättningar.

Om ni läst om exempelvis organisationen Love Nepal som kämpar för prostituerade flickor, så finns det en likhet. De flesta prostituerade flickorna har det lägsta kastet (värdet) av sitt folkslag och har därmed inga rättigheter. Detsamma gäller Hazarerna. De är som smutsen under dina skor i sitt hemland. Vi måste kämpa för dem! Det sker här mitt framför våra ögon. I vårt land. Just nu!

2. Vi öppnade dörren in till Sverige. Alla kanske inte va med på det, men likförbannat va den öppen. Punkt.

3. De allra flesta som kommit från Afghanistan har vistats olagligt utan rättigheter i andra länder i flera år innan de lyckades ta sig hit. Dit kommer de inte in igen.

4. UD avråder starkt resor till Afghanistan. De flesta av dem har inte vistats i Afghanistan sedan de hade blöja och har inget kvar där. Alls. Plus att de är hazarer och kommer bli behandlade som skit om de återvänder.

5. Afghanistan tar inte emot de som vägrar bli tillbakaskickade vilket förmodligen de flesta kommer göra. Vägra alltså. Vem skulle frivilligt välja att skickas till ett land de inte alls knappt känner till och som det dessutom är krig i. Och där befolkningen förföljer dem, behandlar dem illa och så vidare, på grund av att de är hazarer.

6. Om de vägrar bli tillbaka skickade så omfattas de inte längre av det svenska skyddsnätet. De förlorar sitt boende, sina pengar, sina rättigheter såsom skola, jobb osv. De får alltså leva precis som de gjort i exempelvis Iran hela sitt liv.

Same shit bortsett från att de slipper riskera att bli tvångsrekryterade till armén här och (förhoppningsvis) slipper bli spottade på, misshandlade och förudmjukade när de vistas ute (som de flesta blivit på grund av att de är hazarer)

7. Tillslut måste de ha pengar, kunna leva och så vidare, och det kommer endast i de flesta fall kunna lösas via kriminalitet, svartjobb med mera. Stora kriminella nätverk kommer bildas och ja resten förstår ni själva.

8. Vi, inte dom, utan vi , skapar utanförskap och ett landslöst folk som egentligen inte vill nåt annat än att få känna sig hemma och som min ena kille vill, bli kock, laga god mat och betala skatt.

Detta är bara några punkter, och de flesta har nog ni redan läst allt för många gånger nu och kanske känner ni precis som jag, maktlöshet. Kanske känner ni precis som jag, att vad spelar det för roll. Det går inte att förändra. Antagligen är det så.

Men ändå kunde jag tillslut inte låta bli att skriva. Inte för att kunna säga att "vad va det jag sa". Inte för att jag tror att det skapar nån förändring. Inte för att jag får mitt hopp tillbaka av att skriva.

Jag skriver helt enkelt bara för att jag tänker att när allt detta sker, när alla dessa förlorar sin chans här i Sverige. Då vill jag inte bara ha sett på. Jag vill ha sagt ifrån. Och det gör jag nu. Lyssnar nån?

Teresa Fröling

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.