Lördag 24 Jul
Stockholm

Thomas, 49: Hatet på nätet är samma hat som mött mig sedan jag var liten

Thomas Eriksson skriver om näthat.
1 av 3
Thomas Eriksson skriver om näthat. Foto: Privat/TT
Thomas Eriksson.
2 av 3
Thomas Eriksson. Foto: Privat
"Var kommer denna känslokallhet ifrån?".
3 av 3
"Var kommer denna känslokallhet ifrån?". Foto: TT Nyhetsbyrån / Erik Nylander/TT

Debattören: Varför har det alltid ansetts som helt ok att ge sig på de som uppfattas som udda, underliga och konstiga?

Kommentera (68)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skirbenten

Thomas Eriksson är 49 år, bor i Ånge och är arbetslös.

När Delmon Haffo kallade socialförsäkrungsminister Annika Strandhäll för en hora slogs det upp stort i både Aftonbladet och Expressen. Denna reaktion fick mig börja att fundera, sådant inträffar ju på sociala medier, varje dag, och alltid handlar det om vita kränkta män som inte fixar att bli emotsagd av en kvinna.

Detta näthat speglar hur det ser ut i verkligheten också. Det är på intet sätt något nytt utan så har det varit under väldigt lång tid. Så har jag det i min verklighet, så har jag haft det i hela mitt liv.

För mig har det alltid varit en del av min vardag att man hånar och spottar på mig. Så var det när jag växte upp i ett litet samhälle utanför Kramfors, så var det under mina år på ett barnhem i Härnösand.

Så var det när de i min klass i åk 7 efter vita bussarnas besök skrek judejävel efter mig, och tyckte det var synd att de inte gasade ihjäl mig i Auszwitch och så var det när de mobbade mig så hårt i lumpen att jag stoppade gevärspipan på AK4:an i käften under en skjutövning och tänkte trycka av.

Nu i och med det allt mer ökande hatet på skolan, på sociala medier och på arbetsplatser. Så har det fått mig att fundera mycket över vara för det alltid är minoriteter, det som uppfattas som annorlunda och inte tillhör den unga friska människan med vit hy av manligt kön och med en IQ som man tar ut sitt hat på?

Var kommer allt detta hat ifrån Svensson ?

Var kommer denna känslokallhet ifrån? Varför har det alltid ansetts som helt ok att ge sig på de som uppfattas som udda, underliga och konstiga? Varför står bara omvärlden tyst och ser på och låter historien upprepa sig om och om igen?

Men jag vet att någonstans inom dig Svensson så finns det fortfarande kvar. Den kärlek, empati och oskälviskhet som en gång gjorde Sverige till världens bästa land att leva i.

Så av en fast beslutsamhet ställer jag mig på barrikaderna, för jag vet att det fortfarande finns kvar där inom dig.

Thomas Eriksson,
S-märkt samhällsdebattör

--

Thomas Eriksson har tidigare kritiserat Sverigedemokraterna, läs den artikeln här.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (68)
Kopiera länk
Dela