Jakob Svärd skriver om SFI.
1 av 3
Jakob Svärd skriver om SFI. - Foto: Privat/TT
Jakob Svärd.
2 av 3
Jakob Svärd. - Foto: Privat
"Man får gärna vara med i en upphandling men problemet är att det inte finns en sådan upphandling och man kan heller inte ta kontakt för att se till att de skapar en sådan upphandling".
3 av 3
"Man får gärna vara med i en upphandling men problemet är att det inte finns en sådan upphandling och man kan heller inte ta kontakt för att se till att de skapar en sådan upphandling". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jakob Svärd: Det är dags att vi reformerar SFI

Debattören: Gör om, gör rätt. Behovet är ett annat än det som inventerades på 60-talet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför fungerar inte Svenska för invandrare? Vi stöter på denna fråga dagligen och nu är det dags att dissekera den en gång för alla! Vad är SFI? varför fungerar det som det gör och varför haglar frågorna om VARFÖR det inte fungerar?

Jag vill göra klart att jag inte studerat SFI utan allt nedan är baserat på mina erfarenheter, intervjuer med myndighetspersoner, deltagare från SFI och SFI-lärare.

Vi måste också inse att människor som kommer till Sverige har samma möjligheter men olika förutsättningar. Vissa har mer språkbegåvning än andra, som ett musiköra, och en förmåga att härma. Sen är motivationen naturligtvis en avgörande faktor.

Det sista och kanske mest avgörande är att man kan gå vilken utbildning som helst men om man inte befinner sig i miljöer där man får praktisera den så blir den verkanslös.

SFI i siffror

2014 utbildades c:a 124 000 människor i SFI.

Dessa utbildades av c:a 3 600 lärare.

Av dessa lärare var 30% BEHÖRIGA ATT UTFÖRA UTBILDNINGEN.

Vad är SFI?

SFI – Svenska för invandrare är först och främst en rättighet och en skyldighet. Vi som land/samhälle har bestämt att det är en rättighet. Som invandrad till Sverige ska du få läsa SFI. Bra tänkt? Absolut. Det är också en skyldighet att genomföra utbildningen för att på så sätt få ersättningsstöd.

Arbetsförmedlingen bestämmer, eftersom de ansvarar för integrationen i Sverige, var, när och hur du ska gå SFI. Det är en del av de timmar som du ska uppfylla för att få ekonomiskt stöd av samhället.

Varför anser vi att människor inte lär sig tillräckligt mycket på SFI?

Bra fråga! Helt enkelt för att SFI är en föråldrad tjänst. SFI skapades under mitten av 60-talet när vi i Sverige till stor del hade arbetsbrist, i Skåne, exempelvis inom gummiindustrin (Trelleborgs gummifabrik, Tretorn osv) Företag åkte alltså ut i världen och hämtade arbetskraft. Man skapade, utan vetskap, grupper av människor som var segregerade.

Man pratade mestadels sitt hemspråk på arbetet och hemma men för att klara sig i samhället behövde man en grundläggande ”samhällssvenska”. Man skulle ha detta för att kunna kommunicera med myndigheter, gå och handla, gå till läkaren. Man var, eftersom en stor del av invandringen var arbetskraftsinvandring, trots detta ”anställningsbar” med den svenska som lärdes ut på SFI.

SFI – En volymprodukt

Svenska för invandrare är en fullständigt låst produkt eftersom den lyder under lagen om offentlig upphandling. Lagen säger att produkten ska upphandlas på lägsta pris. Det framgår EXAKT vad som ska innefattas och vad deltagaren ska kunna för att bli examinerad. Det innebär att de som genomför utbildningen inte kan testa nya metoder, förbättra och utveckla SFI. Om man skulle göra detta skulle produkten bli dyrare och leverantörerna skulle aldrig få uppdraget.

Anställningsbar efter SFI

Nej, det är man generellt inte. Oavsett vilken annan utbildning du har kommit hit med. Du kan ha en spetskompetens inom ett bristyrke och du kommer fortfarande inte att vara anställningsbar efter SFI. Är du exempelvis akademiker kommer du med största sannolikhet att rasa igenom SFI kursen med väl godkänt i betyg.

Du kommer att ha ett bra ordförråd, en bra meningsuppbyggnad och grammatik. Du kommer dock inte att kunna kommunicera tillräckligt bra. Deltagaren kommer att ha mängder med betoningsfel och fel melodi. De flesta arbetsgivare vill ha en god kommunikation på arbetet vilket vi, med väldigt få undantag, inte får genom SFI.

Enkla medel för att lösa problemet men moment 22 för att komma framåt

Alla människor som genomgått SFI kan bli anställningsbara och integrerade men då krävs ofta påbyggnadsutbildningar som inte finns i Arbetsförmedlingens portfölj idag.

Om man, som vi gjorde i ett företag, tog in en logoped för att utbilda en person i uttal och kommunikation så kan man ganska enkelt lära ut och skapa förståelse för betoning, melodi (prosodi) och fonetik. På så vis tar man inte bort brytning, vilket inte är meningen, men vi skapar en sömlös kommunikation som inte tar på kraften och skapar integration på riktigt.

När detta upplyses för Arbetsförmedlingen så hänvisas det att det krävs ett avtal som kommit fram efter en offentlig upphandling. Man får gärna vara med i en upphandling men problemet är att det inte finns en sådan upphandling och man kan heller inte ta kontakt för att se till att de skapar en sådan upphandling. Ett dödläge helt enkelt!

Vad borde göras?

Steg 1 borde vara att lägga på tilläggsutbildningar i uttal och samhällskunskap, kultur och tradition.

Steg 2 borde rimligtvis bli att reformera SFI. Gör om, gör rätt. Behovet är ett annat än det som inventerades på 60-talet.

Detta är naturligtvis inte hela lösningen på integrationsfrågan, att reformera SFI, men det är den näst viktigaste pusselbiten efter antalet arbetstillfällen i samhället.

Jakob Svärd

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.