Lördag 1 Okt
Stockholm

Miljöpartist: Folket har fel

Johan Svensk (MP) skriver om "folket"
1 av 3
Johan Svensk (MP) skriver om "folket". Foto: Fredrik Hjerling/TT/TT
Marcus Birro.
2 av 3
Marcus Birro. Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Johan Svensk (MP).
3 av 3
Johan Svensk (MP). Foto: Fredrik Hjerling

Johan Svensk (MP): Invandrare är brottslingar om de beter sig misstänkt. Kasta ut dem, tycker folket.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag såg Opinion Live på SVT med Marcus Birro. Jag kan inte låta bli att reagera. Marcus säger att han, 17-faldig författare, inte är kulturelit eller politisk elit bara för att han lyssnar på folket.

Alla vill vara folkets kandidat

Det som debatten egentligen handlade om var att Marcus Birro ville vara folkets kandidat. Inte som kandidat till riksdagen denna gång. Utan i debatten. I media. Det var genomskinligt. Det är populism.

Förut elit, nu folket

Kan man gå från att ha varit eliten till att vara folket? Nu säger inte Marcus Birro det egentligen utan att han lyssnar på folket. Men varför kan han göra det och ingen annan? Eller kan man inte vara eliten och ändå samtidigt lyssna på folket?

Jag lyssnar på folket

Nej, det går inte att ”lyssna på folket” och tro att det överbrygger gapet mellan folket och eliten. Man vet ju inte om det är folket man pratar med eller någon annan. Man måste vara folket för att veta vad folket tycker.

Jag är eliten

Från en dag till en annan gick jag från att vara folket till att vara eliten. Genast när jag 2013 blev arvoderad med 24 procent som lokalpolitiker och satt med i möten med politiska ledningen i kommunen blev jag anklagad för att inte veta vad väljarna ville. Att inte veta vad medborgarna tyckte. Hur kan det gå så snabbt?

Jag försöker vara folket

Om jag som eliten inte kan vara folket så måste jag säga att jag verkligen försöker vara folket. Jag promenerar hem från möten mitt i natten genom ett miljonprogramområde. Jag pratar med släktingar. Jag pratar med grannar.

Jag är med barnen på skolan och pratar med lärare och föräldrar. Jag pratar med barnens idrottsklubbars tränare och föräldrar. Jag pratar med arbetskompisar på mitt vanliga jobb. Jag nattvandrar och träffar både nyktra och fulla minderåriga på stan.

Jag har årskort på en fotbollsarena och pratar med huliganer och fotbollsfarsor på matcherna. Jag är med i husförening, innebandygäng och andra föreningar. Som folket. Men jag sitter med på kommunledningens möten. Alltså är jag inte folket. Annars hade jag varit folket?

Folket tycker olika

Ibland tycker samma folk olika i samma fråga samtidigt beroende på hur frågan är ställd.

Folkets talesperson

När någon gör sig till folkets talesperson så är det första jag undrar hur dem vet att dem har folklig förankring. Hur vet man det? Hur vet man hur många och vilka det är? Marcus Birro hävdar att han vet det för han får många hejarop på facebook. Undrar han inte varför han inte får några konstruktiva idéer? Tror han att folket helt saknar kreativa idéer?

Eliten är folket

Alla som väljs är per definition eliten. Och man kan inte vara eliten och lyssna på folket. Så vad är poängen med diskussionen?

Folket är den tysta majoriteten

Både Trump som blev vald till USAs president och den Österrikiska högerpopulist som inte blev vald till president igår hävdade att de hade stöd av den tysta majoriteten. Vad har de för rätt att hävda det? Båda hade färre röster än sin motkandidat. Båda är eliten.

Den folkliga vreden

Marcus Birro skriver på sin blogg att ”… den folkliga vreden är den enda upprättelse jag behöver”. Rasistiska, främlingsfientliga, extrema, trångsynta, naiva, populistiska åsikter vinner varje dag debatten på sociala media. Ibland även i gammelmedia. 99 procent av dem som framför åsikterna är anonyma. Trollen. Det är inte folket. Den som skriker högst har alltför sällan rätt.

Folket har fel

Folket bryr sig inte om rättsäkerhet. En misstänkt våldtäktsman är en skyldig brottsling. Häng dem högt, tycker folket. Invandrare är brottslingar om de beter sig misstänkt. Kasta ut dem, tycker folket. Ensamkommande barn är inte barn. Kasta ut dem, tycker folket.

Fortkörare kan ha haft otur bara. Låt dem vara, tycker folket. Skattesmitare är smarta. Låt dem vara, tycker folket. Kränkta elever/kvinnor/homosexuella/färgade/funktionshindrade är bara överkänsliga. Strunta i dem, tycker folket. Alla som säger att det finns ett miljöproblem ljuger. Strunta i det, tycker folket.

Jag är folkvald

Jag är vald av kommunmedborgarna till att rösta i Kommunfullmäktige. Jag lyssnar på folket. Jag är folket. Jag gör en egen bedömning. Jag röstar efter eget hjärta och hjärna.

Johan Svensk (MP),
Folkvald och förtroendevald skolpolitiker i Haninge kommun

Har folket fel?
Tack för din röst!
Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.