Elin Kedeskog tycker alla barn ska ha rätt att gå i skolan.
1 av 2
Elin Kedeskog tycker alla barn ska ha rätt att gå i skolan. - Foto: Privat/TT
Elin Kedeskog.
2 av 2
Elin Kedeskog. - Foto: Privat

Elin, 14: Alla barn ska få gå i skolan – därför ska du ge till Musikhjälpen

Debattören: Jag blir både sur och ledsen på samma gång när jag får veta att barn i min ålder inte har samma rättigheter och möjligheter som jag har.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har läst boken "Den osynliga flickan" den handlar om en flicka som inte får gå ut och inte får gå i skolan för att hon bland annat är tjej. Och jag har sett på Musikhjälpen att deras tema detta år är "barn i krig har rätt att gå i skolan". Och då slog det mig..

Varför ska inte barn få ha samma rättigheter beroende på vart de bor? Varför ska inte vissa barn få gå i skolan? Bara för att deras land och ett annat grannland riktar sina vapen emot varandra så ska barnen ändå ha rätt till kunskap, att få gå till skolan, att få vara med sina kompisar och ha rätt till att vara glad för att de får gå i skolan.

Skolan ger barn en framtid, en bättre än vad de har just nu. Det är ungefär 57 miljoner barn som inte får gå i skolan. Jag är lyckligt lottad som får gå i skolan här i Sverige och att mitt land jag bor i inte är i krig med ett annat. Jag blir både sur och ledsen på samma gång när jag får veta att barn i min ålder inte har samma rättigheter och möjligheter som jag har.

Ett utsatt land som det är krig i nu idag är Syrien. Det står mycket om Syrien i olika tidningar nu och barnen kan jag anta är väldigt utsatta under detta krig.

Problemet är att alla rättigheter ifrån barnkonventionen bryts på mitten när ett barn inte får gå i skolan. 757 miljoner barn kan inte skriva sitt efter namn eller läsa en bok på grund av att dem inte få någon kunskap för att de inte får gå i skolan.

Det är ju väldigt svårt att stoppa ett krig och ytterst omöjligt att stoppa ett om man bara är en person som försöker. Men det som kan göra skillnad är att du donerar pengar exempelvis till Musikhjälpen.

Det kanske inte ser så mycket ut för välden, dina småpengar, men tro mig, det kan rädda ett barns liv. Och kanske får ett barn att börja gå i skolan igen.

Elin Kedeskog

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.