Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Emelie, 20: Det finns en anledning till att vi ser alla män som potentiella våldtäktsmän

1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT

Debatt | 20/12/2016 16:09

Debattören: Vi måste utgå från att alla män kan vara potentiella våldtäktsmän.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag diskuterar feminism med män så kommer ofta argumentet "feminister anklagar alla män för att vara våldtäktsmän" upp. Och detta gör dem så upprörda trots att jag gång på gång förklarar att det handlar om något vi måste göra för att kunna skydda oss själva, att vi måste utgå från att alla män kan vara potentiella våldtäktsmän. Men de hör inte, de är så inne i sin värld där de anklagas för eventuella våldtäkter så de är helt utom sig av raseri.

På vem? Kan man ju undra då. På de männen dom faktiskt våldtar och gör att vi kvinnor måste tänka såhär? Den enda rimliga tanken, liksom.

Nej. De blir arga på mig. På oss som förklarar för dem att andra män gör så att vi inte känner oss trygga, så att vi inte vet vilken man vi kan lita på.

En tycker ju att de borde regera med att kanske bli arga på de männen som går runt och ger dem alla dåligt rykte men icke. Det är tydligen mycket värre att jag påtalar hur verkligheten ser ut för oss som lever med den här rädslan och stressen att inte veta.

När diskussionen har spunnit vidare på ovanstående ämne så börjar männen ofta att ifrågasätta feminismen och hur vi tänker. Jag svarar och ställer motfrågor. Dessa frågor kan de oftast inte besvara utan börjar istället skriva att jag är en mandhatare. När det har kommit ett par sådana frågor så är de riktigt förbannade. Då börjar de (som inte gillar att bli kallade potentiella våldtäktsmän) skriva hur jag skulle behöva våldtas för att veta min plats.

Detta alltså skrivet av en man som är arg för att jag sa att jag inte kan veta vad tänker göra, om han är våldtäktsman eller inte. Istället för att alltså bemöta mitt påstående på ett sansat sätt så blir han aggressiv vilket ju inte direkt bidrar till att jag släpper mina misstankar utan snarare bekräftar dem.

Problemet är inte bara att männen tar illa upp. Egentligen verkar det som att det är så att de ju bara vill ha något att beskylla oss för, om de erkände att de förstod hur vi tänkte så skulle det ju inte vara synd om dem längre, snarare om oss. Och det vill de ju inte. Medkänsla, vad är det? Man kan ju inte erkänna för kvinnor att man förstår, speciellt inte för en feminist.

Jag skulle verkligen vilja att alla ni som dyker in i debatterna och vrålar "inte alla män!" kunde ta er en funderare. Vilka är det egentligen som bär ansvar för att ni utmålas på det här sättet?

Emelie Lindkvist

Håller du med?