Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: 5 saker som blir dyrare med Socialdemokraternas politik

MUF: Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver en ungdomsfientlig politik som gör det svårare att komma i arbete och dessutom ha kul.

Benjamin Dousa.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

2017 blir förhoppningsvis ett fantastiskt år med mer glädje, kärlek och lycka än föregående år. Men tyvärr blir det inte så på det politiska planet. Vid årsskiftet började många nya lagar, regler och skattesatser att gälla. Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver en dålig politik för Sverige, och särskilt utsatta blir vi ungdomar.

Bio blir dyrare

I Sverige har det sedan länge varit en lägre moms för kulturella aktiviteter som böcker, tidningar, konserter, teater och bio. Men enligt regeringen är viss kultur finare än annan. Sedan årsskiftet har alltså momsen på bio blivit 300 % högre. Nu är momssatsen 25 % istället för 6 %.

Dator- och TV-spelsskatten införs i mitten av 2017

Från och med mitten av detta år har regeringen planerat att införa den så kallade kemikalieskatten som kommer att göra datorer runt 800 kronor dyrare och spelkonsoler runt 320 kronor dyrare. Det är ett hårt slag mot alla vi unga som tycker att E-sport är roligt och intressant.

Ännu högre skatt på öl

Sedan årsskiftet är det 4 % dyrare att köpa både öl och vin på Systembolaget. Det gör det tyvärr mer lukrativt att smuggla in alkohol till Sverige, eller att använda illegala berusningsmedel. Dessutom har Sverige allt fler mikrobryggerier som skapar både jobb och förutsättningar för mindre orter att leva.

Höjd skatt på bensin och diesel

Till skillnad från många miljöpartister vet vi att inte hela Sveriges befolkning bor på Södermalm. Bilen är helt nödvändig på väldigt många orter i landet, och att höja skatten på bensin och diesel ytterligare är ett hårt slag mot landsbygden och företagande. Moderata Ungdomsförbundet vill i stället sänka de här skatterna.

Straffskatt på arbete

Moderaterna är Sveriges enda arbetarparti och motsätter sig alla de skattehöjningar på arbete som regeringen driver. Om fler unga ska komma i arbete så måste det också vara mer lönsamt att jobba. Vi är redan ett av de länder som har högst skatt i hela världen, och vi behöver knappast ännu högre skatter.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver en ungdomsfientlig politik som gör det svårare att komma i arbete och dessutom ha kul. Vi i Moderata Ungdomsförbundet vill byta ut regeringen och dessutom låta extrajobbande unga behålla mer av lönen. Det kan inte vara rimligt att vi unga straffbeskattas på det sätt som sker av den nuvarande politiken. Därför behöver vi andra politiker som styr än socialdemokratiska och miljöpartistiska.

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande, Moderata Ungdomsförbundet

Håller du med?

Mer:

Här är Årets politiker – och 18 andra grejer vi kommer minnas från 2016