Torsdag 13 Maj
Stockholm

Cimberly, 24: Jag blev våldtagen av min ex-pojkvän under två års tid

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Jag trodde att sex innebar att man låtsades vara på en annan plats och vänta tills det var över. Att det var fel på mig som inte hade sex med min pojkvän när han ville".

Kommentera (63)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om Skribenten

Cimberly Nylander är 24 år och bor i Stockholm.

Hon jobbar i en högstadieskola.

Jag var tillsammans med en kille som misshandlade mig psykiskt i två års tid. I två år gjorde jag så mycket saker jag inte ville. Jag sa nej många gånger men till slut gav jag upp, ingen hörde mitt nej så vad tjänade det till. Ibland sa jag ingenting, ibland låtsades att jag vara någon annanstans, ibland gjorde jag motstånd, ibland grät jag och han talade om hur äcklig jag var som grät.

Men oftast ville jag bara att det skulle vara över och jag begravde mitt ansikte i kudden och låtsades vara på en annan plats. Många gånger så var det utan hot, många gånger var det utan slag och många gånger var det utan ordet nej.

Det gjorde så ont att killen som sa att han älskade mig inte lyssnade på mitt nej och inte såg hur mycket jag inte ville att jag började fantisera om en annan plats för att slippa vara där psykiskt. Efter två år så tyckte jag att det var mitt fel, jag ansåg att jag förtjänade det han gjorde för det var det han sa till mig.

Jag trodde att det var så det skulle vara, jag trodde att sex innebar att man låtsades vara på en annan plats och vänta tills det var över. Det var fel på mig som inte hade sex med min pojkvän när han ville, jag var äcklig som grät när vi hade sex, jag var en värdelös sak som inte ens kunde tillfredsställa honom. Just då så såg jag inte hans skuld, jag såg bara min egen skuld. Hade inte jag varit som jag var så hade han inte gjort så.

Fem år senare så vet jag att han misshandlade mig psykiskt, att han fick mig att känna mig så värdelös att jag inte trodde någon annan skulle kunna älska mig. Fem år tog det mig att inse att jag var värd att älskas, att jag inte förtjänade när han kastade saker för att han blev arg, att jag inte var en äcklig hora för att jag inte ville vara med honom, fem år tog det mig att inse att människan som sa att han älskade mig våldtog mig.

Idag undrar jag hur det kunde ta så lång tid att förstå. Men i vårt samhälle som vi lever i idag så tar det så lång tid och i många fall längre. När jag anmälde han så satt vi i rättegången och advokaten frågade mig ”men här skrev du dagen efter att du älskade honom, hur kommer det sig?”.

Om jag var kränkt och skuldbelade mig själv innan rättegången så var det ingenting mot vad jag var efter. Hela vårt förhållande blottades och han satt i en rättegång och påstod att jag var en otrogen hora och att jag förtjänade allt han gjort mig.

Rättegången gjorde det så mycket värre för mig, jag fick ingen upprättelse utan för mig var det bara starten på att människor skulle sitta och ifrågasätta min upplevelse. De nästa åren så ifrågasatte folk allt som hade hänt mellan oss och de människor som ställde sig på hans sida och som sa att det var mitt fel blev också de människor jag lyssnade på.

Jag hörde hans röst i mitt huvud hela tiden där han talade om att ingen någonsin skulle älska mig så äcklig som jag var och alla andras röster som talade om för mig att allt han gjort var på grund av mig. Hade det inte varit för alla människor runtomkring mig så hade det inte tagit mig så lång tid att inse att jag inte hade någon skuld i det som hände.

Jag vill att alla tjejer som blivit våldtagna förstår något som tog mig så lång tid att förstå. Er pojkvän kan våldta er, ni behöver inte säga nej för att man ska förstå att ni inte vill, ni får när som helst ändra er även om ni ville ha sex från början och killen ska acceptera det. Man ska inte behöva leka svår med killar, även om ni ligger nakna framför en kille så har han ingen rätt till er kropp.

Du måste inte vilja ha sex med din pojkvän, det är normalt att frysa till is och inte göra någonting och detta är kroppens reaktion för att överleva, det är normalt att göra motstånd och det är normalt att inte göra motstånd. Det är inte okej att tjata sig till sex.

Och till er tjejer som inte stöttar andra tjejer, jag skäms för er. Vi lever i värld där tjejer är mest utsatta och där vi behöver stötta varandra för att överleva. En våldtäkt är en av de värsta kränkningarna en annan människa kan genomgå och ska man ha en chans att läka så behöver man all stöttning i världen.

Det ni gör orsakar mer skada på en människa som redan är utsatt och bidrar till att tjejer inte vågar anmäla eller berätta om sina upplevelser. Det är aldrig någonsin ett offers fel att den blir utsatt för ett brott och ni stöttar en människa som tagit sig rätten till en annan människas kropp.

Och till alla tjejer som är i destruktiva förhållanden, ni är värda att älskas och ni är bra precis som ni är. Låt ingen säga något annat. Oavsett vad ni gjort så förtjänar ni inte slag, ord eller våldtäkt. Det kan ses som det svåraste någonsin, jag vet, men lämna. Låt ingen annan människa säga åt er att ni inte är värda att älskas och skäms inte. Det är inte ert fel.

Cimberly Nylander

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (63)
Kopiera länk
Dela