Nicole, 21: Jag är tjej, har lösfransar och klackskor – och jag jobbar med tunga maskiner

- 22/01/2017, 14:53
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

TT

3 av 3

Privat

Nicole Wester: "Det finns många fördomar, men jag är en tjej med skinn på näsan att stå på mig att jag är cool. Jag sätter grabbgäng på plats som kommer och tror att jag inte kan något om skotrar, och jag maxar gärna maskinerna i minst 127 km/h".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla strävar vi efter ett starkt varumärke. Ett starkt ”jag”. Men vi gör det i ett samhälle som inte riktigt accepterar starka viljor och kämpaglöden för att faktiskt nå dit. Och för mig är det ofattbart. Ingen kommer någonsin kunna spela rollen som just DIG bättre än just DU. Det är ingen generell konkurrens utan den enda du tävlar mot är dig själv. Alla har vi en inre kamp. Alla tacklas vi med livets olika stadier. Många bakom stänga dörrar och många officiellt.

Jag skulle personligen säga att jag har ett starkt varumärke. Jag har hittat rätt i livet. Jag har hittat rätt i mig själv. Tydligast i det här är min karriär. Den är inte mycket för världen eftersom jag bara är 21 år men jag har byggt upp något som i mångas ögon är konstigt. Annorlunda.

Många ser mig nog fortfarande som den där snabbköpskassörskan på Ica som fortfarande ser allt på frukt och grönt avdelningen som PLU-koder. Och jag kommer alltid känna mig som henne. Men idag identifierar jag mig som maskinist.

Ni läste rätt. Jag, den där typiska tjejen med fransförlängning och klackskor spenderar flera timmar om dygnet i en hjullastare. Rättare sagt en Lundberg 6220. Varselkläder. Arbetsskor. Hydraulolja i håret och uttorkade händer av saltlake-lösningen. Chockerande va? – Varför kan man inte tro det?

Jag är 21 år gammal. Jag har hela livet framför mig att hitta vad som är min grej. Och det gör jag inte om jag snöar in mig på att nöja mig med vad jag har. Genom att vara bekväm och rädd för vad folk ska tycka och tänka.

Jag identifierar mig som maskinist men inte ens där var jag riktigt nöjd. Jag ville bygga mitt varumärke ännu starkare. Jag vill utmana mig själv. Därav tog jag en paus från mitt jobb hemma för att testa mina vingar i Sälen. Mer specifikt som ansvarig för ett aktivitetscenter med fokus på skotersafari och uthyrning. Jag ansvarar alltså för 17 stycken snöskotrar med allt från 600-1000 cc.

Är det mer okej? Nej, för jag håller fortfarande på med maskiner. Och det är manligt. Och jag är tjej.

Men jag är en tjej med skinn på näsan att stå på mig att jag är cool. Jag sätter grabbgäng på plats som kommer och tror att jag inte kan något om skotrar och jag maxar gärna maskinerna i minst 127 km/h.

De negativa kommentarerna är fler men sen kommer någon och säger ”du passar verkligen för det du gör”. Och det gör jag. Och varför gör jag det? Jo, för att jag älskar det jag gör. Och det kommer definitivt inte vara det här jag kommer att hålla på med i hela mitt liv men det är vad jag gör nu, och det är det som räknas.

Nuet och jag.

Nicole Wester

Har du fördomar om vad kvinnor kan jobba med?