Lördag 15 Maj
Stockholm

Emmie, 25: Ordet Islamofobi skrämmer folk till tystnad

Emmie Mikaelsson skriver om Islamofobi
1 av 3
Emmie Mikaelsson skriver om Islamofobi. Foto: Privat/TT
2 av 3
Emmie Mikaelsson
3 av 3
Emmie Mikaelsson. Foto: Privat

"Det är skillnad på att vara hatisk mot en grupp och att kritisera en religion som bör kritiseras".

Kommentera (91)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emmie Mikaelsson är 25 år och bor i Stockholm.

Hon är skribent for Radikalt Forum.

Sluta använd begreppet ’’Islamofobi’’. Islamofobi är inte bara ett begrepp som förvirrar, det förväxlar också en religiös åskådning med ett folkslag. Att ha en fobi eller en (irrationell rädsla) för Islam (en religion) är just det och säger ingenting om ens åsikter gentemot muslimska människor som grupp.

Begreppet gör att många förväxlar islamkritik eller hat för den delen, med att hata människorna som följer islam. Den politiska debatten lider av denna förvirring och en övergång till exempelvis, (muslimhat) eller (anti-muslimskt sentiment) skulle klargöra.

Ordet används gång på gång i den politiska debatten av människor som beskriver allt ifrån texter och konstverk som islamofobiska, och används dessutom för att anklaga människor för att vara islamofober.

Dessa anklagelser bygger ofta på att personerna i fråga antigen har predikat hat gentemot den muslimska gruppen, men används också i referens till människor som predikar sin negativa inställning till Islam. Men att hata Islam (en samling idéer) och att hata muslimer (ett folkslag) är två helt olika fenomen som inte bör förväxlas med varandra.

Det är skillnad på att vara hatisk mot en grupp och att kritisera en religion som bör kritiseras som vilken annan religion som helst, och som vilken annan ide som helst.

På detta sätt har ’’Islamofobi’’ fungerat som ett fyndigt politiskt slagord som används för att skrämma människor till tystnad som sysslar med islamkritik.

Islam är den enda religion idag där denna förvirring uppstår. Jag har exempelvis aldrig hört begreppet ’’kristenofob’’ riktas mot någon som sysslar med kritik gentemot kristendom. Men Islam är ingen ide som förtjänar mindre granskning eller kritik än någon annan ide.

Det är ingen som tvekar på att kritisera kristendomen eller judendomen. Inte heller politiska åskådningar som kapitalism, kommunism eller socialism, så varför ska Islam få vara ett undantag?

Ordet Islamofobi skrämmer folk till tystnad och ger Islamister möjligheten att avfärda Islamkritik som hat gentemot en hel grupp, vilket ger dom möjligheten att förstärka sina budskap om hur Islam borde få vara immun till kritik. Att vara konsekvent gäller att skilja på människor och en samling ideer.

Emmie Mikaelsson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (91)
Kopiera länk
Dela