Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tack Trump, för att du vågar stå upp för kvinnor och barn

- 26/01/2017, 20:17 -
Annette Westöö och Anna Emdenborg är engagerade i MRO – Människorätt för ofödda
1 av 4

Annette Westöö och Anna Emdenborg är engagerade i MRO – Människorätt för ofödda

Pablo Martinez Monsivais/Privat/Privat

Donald Trump
2 av 4

Donald Trump

Pablo Martinez Monsivais

Anna Emdenborg
3 av 4

Anna Emdenborg

Privat

Annette Westöö
4 av 4

Annette Westöö

Privat

"Det är bedrövligt att vi inte kommit längre. Detta är en modern version av den rasbiologiska rörelsen"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige diskuterar samvetsfrihet i samband med abort, medan USA:s president Donald Trump stoppar bistånd till organisationer som utför eller lobbar för abort i utlandet. Man planerar även att strypa tillförseln till abortorganisationer inom landet.

Trump menar helt enkelt att amerikanska skattepengar inte ska gå till att finansiera aborter, varken inom USA eller utomlands.

Reaktionen från abortförespråkarna både i USA och andra länder har varit stark. Ofta målas en nidbild av situationen upp som har väldigt lite att göra med verkligheten.

De organisationer som under Obama-administrationen erhållit miljoner dollar i stöd är sådana som aggressivt förespråkar abort i utvecklingsländerna. Den nigerianska debattören Obianuju Ekiocha, grundare av organisationen Culture of Life Africa, skriver att Trumps beslut till skillnad från vad många i västvärlden tror, kommer att välkomnas av Afrika.

80 procent av de afrikanska länderna motsätter sig abort, och detta syftar inte bara på lagstiftning utan på folkopinion. Abort betraktas traditionellt som en direkt attack på mänskligt liv. De enorma summor som läggs på aborter och lobbyarbete för att få afrikaner att ändra åsikt, är pengar som inte går till utbildning, vattentillförsel, mat och sjukvård. Abortorganisationernas verksamhet är inget annat än kulturimperialism.

Tanken att vi hjälper människor i utvecklingsländerna genom att döda deras små – och det handlar om att döda de allra fattigaste – borde vara frånstötande för varje tänkande människa, men är tyvärr allmänt tankegods idag. Det är bedrövligt att vi inte kommit längre.

Detta är en modern version av den rasbiologiska rörelsen. Inte konstigt då flera av de abortförespråkande organisationerna, som International Planned Parenthood och Mary Stopes International, faktiskt grundades av rashygieniker.

Dessa organisationer kommer (tyvärr) att överleva utan amerikanskt stöd, genom donationer från Europa, och från privata bidragsgivare som paret Gates. Men nu kan de amerikanska skattebetalarnas pengar gå till organisationer som istället satsar krafterna på att bygga upp samhällen och ge människor riktig hjälp. Tänk vad ironiskt att det just är en plump man som Trump som står upp för människovärdet!

Om vi nu riktar blickarna mot vårt eget land, kan vi konstatera att vi befinner oss i upp-och-nervända världen. Den självklara rätten till samvetsfrihet, som faktiskt redan finns i vår lagstiftning, betraktas som något suspekt.

Vårt land, som gärna vill framstå som ett föredöme när det gäller barns rättigheter, följer inte barnkonventionen. Inledningen till barnkonventionen säger att barnet har ”rätt till skydd före såväl som efter födseln”. Denna tanke bygger i sin tur på FN:s mänskliga rättigheter som utgår från att varje människa har en inneboende rätt till liv.

Vi har länge försökt undkomma denna inneboende rättighet som alla barn ska omfattas av, genom att försöka påstå att ett barn helt enkelt inte är ett barn när det är oönskat. I vårt påstådda ”vetenskapssamhälle” blir detta minst sagt obegripligt. I biologiskt hänseende börjar livet i och med en befruktning. Vi vet detta.

Här talar man i stället om kvinnans rätt till sig kropp som om den rätten går över barnets rätt till liv. Men rätten till självbestämmande kan aldrig ge rätten att ta sitt barns liv. Kroppsliga rättigheter är aldrig absoluta. Skulle jag skada eller döda någon annan genom en viss handling, begränsas rätten att utföra den handlingen.

Inte ens abortliberaler försvarar ”kvinnans rätt till sin kropp” under andra halvan av graviditeten. Det är således inte en grundprincip, utan en idé som kan och måste balanseras av andra hänsynstaganden. Det tycker även svenska abortliberaler.

I Sverige är det alltför få som vill föra bebisens talan, för att alla är rädda för det etablissemang som menar att abort är en av de främsta kvinnorättigheterna. Man blir nätmobbad, man kan bli av med jobbet, man kan få problem lite här och där om man vågar sätta sig upp mot detta etablissemang.

USA är ett land som sedan det grundades påstått sig stå upp för individens rättigheter. Det kan ligga mycket i det, men vi kan också se hur det genom historien har visat sig vara lättare sagt än gjort. Svarta, kineser och indianer och många andra grupper har fått uppleva hur man brutalt trampat på deras människovärde.

58 miljoner ofödda amerikaner har sedan den fria abortens införande förgiftats, lemlästats och dödats som en följd av USA:s extremt liberala abortlagar. Svarta amerikaner har traditionellt varit särskilt utsatta av abortförespråkarna. Som någon uttryckte det: The most dangerous place for an afro-american is in the womb.

Trump har enligt egen utsago ganska nyligen vaknat upp för det faktum att ofödda också är människor och att även de har ett inneboende värde. Nu tar Trump ytterligare ett steg i rätt riktning för att uppfylla den vision som USA är grundat på: allas rätt till liv.

Vår förhoppning är att svenska politiker i denna viktiga fråga följer presidentens exempel. Då kanske vi i framtiden med större trovärdighet kan tala om de barns och kvinnors rättigheter som vi säger oss värna om.

Annette Westöö
Anna Emdenborg
MRO – Människorätt för ofödda