Isabella Larsson skriver om abort
1 av 3
Isabella Larsson skriver om abort - Foto: Privat/Pixabay
2 av 3
- Foto: PIXABAY
Isabella Larsson med sonen Lee
3 av 3
Isabella Larsson med sonen Lee - Foto: Privat

Isabella, 23: Du kan inte göra abort bara för att du är okunnig

"Ska man som förälder få bestämma om ett barn ska få leva eller inte, bara för att det har en funktionsnedsättning?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Isabella Larsson är 23 år och bor på Gotland

Hon är med i förening down is up som anordnar ett downs-läger på Gotland i sommar.

Ja blir mörkrädd. Jag är med i en grupp på Facebook där jag såg ett inlägg som handlade om man skulle göra abort om man får reda på att barnet i magen har en funktionsnedsättning.

De skriver att de skulle gjort abort vid första ultraljudet alltså när barnet fått armar ben och ögonglob. Jag som är mamma till ett barn med Downs syndrom har en instinkt att skydda mitt barn mot såna här fördomar.

Alla har rätt till sitt liv, med eller utan en funktionsnedsättning. Ska man som förälder verkligen få bestämma om ett barn ska få leva eller inte bara för att man får reda på att det har en funktionsnedsättning?

När jag födde min son hade jag ingen aning om vad vi hade att förvänta oss. Det syntes inget på ultraljudet att han skulle ha något extra men så kom en liten pojke på julafton 2014, som var så liten och skör. Efter ett tag fick vi veta att denna lilla pojke hade downs syndrom.

Det kom som en chock men det lugnade sig snabbt och vi älskade honom bara mer och mer för varje minut, precis som man skulle med vilket barn som helst. Han är ju inte sitt syndrom han är en människa precis som du och jag.

Hade jag vetat att min son hade Downs syndrom i magen hade jag absolut inte gjort abort ändå. Det är trots allt en litet liv som man bär runt på.

Han är inte mer påfrestande än andra små barn, han är en glad liten pojke med det lilla extra, som ger oss så mycket kärlek. Att ett barn med Downs syndrom skulle vara svårare att älska är ren okunskap. Man får snarare ett barn med extra allt.

Barn med Downs syndrom måste få samma chans som andra barn. Man kan inte välja bort ett barn på grund av dess egenskaper.

Välj att älska det som det är istället och lär det att det är värt lika mycket som alla andra så kanske vi kan få bukt med all okunskap och alla fördomar.

Isabella Larsson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.