Torsdag 13 Maj
Stockholm

Ellen, 17: Ja, jag hatar män – speciellt män i grupp

Ellen Lång skriver om sitt manshat
1 av 3
Ellen Lång skriver om sitt manshat. Foto: Privat/TT
Upplopp efter en fotbollsmatch
2 av 3
Upplopp efter en fotbollsmatch. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ellen Lång
3 av 3
Ellen Lång. Foto: Privat

Ellen Lång: "Manshat är inte hets mot folkgrupp eller könsdiskriminering, manshat är en naturlig reaktion på kvinnohat".

Kommentera (311)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ellen Lång är 17 år och går andra året på vård och omsorgslinjen.

Hon är intresserad av politik och djur.

Vi är alla fria att definiera saker hur vi själva vill, även om det finns statistik och fakta som bevisar motsatsen. Feminism är ett fantastiskt exempel på detta. Vad är egentligen feminism? Är det samma sak som jämställdhet? Är det manshat??

Manshat. Vad är egentligen manshat? Hat mot sin pappa? Bror? Hat mot patriarkatet? Hat mot machokulturen? Anses det vara hets mot folkgrupp? Könsdiskriminering? Jag skulle själv kalla mig för manshatare.

Detta är något som just nu, för er kanske känns lite skrämmande. Du undrar nu hur jag kan hata alla män. Jag hatar inte alla män, för att citera Zara Larsson, jag hatar män i grupp. Jag hatar machokulturen och patriarkatet.

Machokulturen är den destruktiva mansroll som män i dagens samhälle känner att de måste leva upp till, machokulturen uppmuntrar till våld och förminskning av det motsatta könet.

Patriarkatet är det samhällssystemet som vi till stor del lever efter idag, att männen har övertaget och framförallt mest makt. Makt över politik, makt över ekonomi och makt i förhållanden och relationer.

Jag hatar patriarkatet för att jag behöver jobba dubbelt så hårt för att komma någon vart, för att bli något. Jag som kvinna kan jobba dubbelt så bra som männen på min arbetsplats men ändå tjäna mindre än vad dem gör.

För att det anses vara dåligt att vara en kvinna. ”du springer som en tjej” är i vårat samhälle en negativ och nedvärderande kommentar. Vad är då det negativa i den meningen?” som en tjej”, för att tjejer inte anses vara lika bra som män.

Jag hatar machokulturen för att jag inte kan gå hem själv utan att vara livrädd för att en man ska våldta mig. Det är inte så konstigt egentligen, våld mot kvinnor. När jag var sex år gammal blev jag för första gången slagen av en pojke i min klass.

Jag sprang då till min lärare och berättade att han precis slagit mig och hon tittade på mig, med ett leende på läpparna och sa att han bara gjorde så för att han tycker om mig.

I det ögonblicket lärde sig en sexårig pojke att det är så tjejer ska behandlas. Han kan göra vad han vill, speciellt om han ”egentligen tycker om mig”.

Våld mot det kvinnliga könet börjar redan tidigt i en människas liv. Jag hatar det faktum att Donald Trump, tillsammans med andra män beslutar att kvinnor inte ska få göra abort. Att kvinnor inte äger rätten till sin egen kropp och sitt egna liv.

För att en man som anser att kvinnor inte är annat än sexobjekt blir folkvald och idag är världens mäktigaste man. Att Ryssland, som är en av världens mest inflytelserika och största nation vill legalisera våld mot kvinnor, för att mannen anses vara familjens överhuvud.

För att män runt om i hela världen anses äga sina fruar och döttrar, och att det i Sverige som är bland världens mest jämställda länder fortfarande förekommer hedersmord samt våld i nära relationer. Varje dag.

Jag hatar att jag inte kan ha en diskussion om våldtäkter utan att en man ska uttrycka frasen; inte alla män. Fokus på hur våldtäkter bokstavligt talat förstör kvinnors hela liv ändras och det blir istället fokus på män, återigen. De som inte våldtar. De som inte slåss.

Manshat är inte hat mot män som individer, heller inte mot deras kön som vissa verkar tro. Det är hat mot att män i grupp tar sig den makt de, på grund av alla tidigare faktorer jag nämnt, kan. Att män tar sig rätten att överta en kvinnas kropp, en kvinnas åsikter och hur en kvinna ska leva.

Manshat är inte hets mot folkgrupp eller könsdiskriminering, manshat är en naturlig reaktion på kvinnohat.

Jag är feminist, jag är manshatare, jag hatar machokulturen och jag hatar patriarkatet. Jag älskar min pappa, min bror och mina fantastiska vänner med det manliga könet.

Ellen Lång

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (311)
Kopiera länk
Dela