Onsdag 16 Jun
Stockholm

Föräldrar som "vågar vara offline" är det larvigaste jag hört

Micke Gunnarsson pratar om vikten av hänga med i sociala medier
1 av 3
Micke Gunnarsson pratar om vikten av hänga med i sociala medier. Foto: TT/PRIVAT
2 av 3
3 av 3

"Det kan vara skönt att slippa höra ifrån sina vänner några timmar. Men vi får inte lämna våra barn i sticket."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Micke Gunnarsson bloggar om barn, relationer och föräldraskap

Besök bloggen på mickegunnarsson.se

När vuxna tycker det är coolt att vara offline…riskerar man att vara ordentligt off! Alltmer kan vi se på sociala medier och höra hur föräldrar väljer att vara offline.

Att det startats en slags trend där man tycker det är coolt att exempelvis ”Våga Vägra Facebook”. Detta är enligt mig inte alls coolt, detta är direkt dumt.

Vi lever i en tid där våra barn växer upp digitalt. Detta innebär att barn tänker digitalt när det det kommer till information, kommunikation, relationer, vänskap och så vidare.

Internet handlar inte om teknik, utan snarare en livsviktig del i våra barns liv. Som en förlängd del av sig själv ut till omvärlden. Att vi som vuxna då väljer att dissa en så stor del av våra barns liv är för mig obegripligt. Vi tar inte vårt ansvar helt enkelt.

Hur ska våra barn våga komma till oss och berätta om det hänt något obehagligt på Snapchat om vi möter de i en T-shirt med texten, "Hata internet!" Hur ska de kunna komma till oss springandes i lyckorus då de nått Global Elite i CS och vill fira då vi redan stängt dörren?

När jag var barn och skulle gå på disco så ville mina föräldrar veta saker som: När börjar och slutar det? Finns det vuxna på plats? Hur långt är det dit? Kostar det något? Verkar det okej?

Det vore en galen tanke att de bara skulle skicka iväg mig den kvällen utan att ha någon som helst aning. Men när det gäller ”discon” som sker digitalt verkar vi ha en helt annan inställning, där verkar det inte alls vara lika viktigt. Där ligger fokuset mer på hur länge våra barn ”sitter vid skärmarna” än vad som faktiskt händer i våra barns liv.

Jag menar inte att vi alla ska sitta med våra mobiler 24/7. Att vi ska bli oförskämda emot varandra i de fysiska mötena genom att försvinna bort bakom skärmar. Inte alls. Det är underbart att sitta i skogen ett par timmar ibland och meditera.

Det kan vara skönt att slippa höra ifrån sina vänner några timmar. Men vi får inte lämna våra barn i sticket eller kanske än värre vara en aktiv motståndsrörelse till så stora delar av deras liv. Så snälla låt oss vara nyfikna! Välj att vara nyfiken på dina barn. Välj att vilja veta mer! Att utveckla relationen till sina barn är a och o. Detta gäller analogt så väl som digitalt idag.

Jag älskar att kunna hänga med mina barn i svängarna. Även om jag ibland ligger efter så vet jag lite i alla fall. Så var nyfiken på Instagram, Tinder, Snapchat, Facebook, Twitter, gå vidare med google och deras appar, dropbox, Youtube….smaka på lite Pewdiepie och spana in CS, gå in en kväll på Bloggportalen och spana in topp 20, och döm inte!

Be dina barn berätta vilka sidor de hänger på mest, vilka appar som är schyssta, några roliga spel eller tjänster? Be de även kanske berätta om vad som är så bra med dessa favvo Youtubers?

Vi kommer aldrig att bli unga igen, men genom att utforska och vara nyfikna på våra barns vardag kan vi vara de vuxna som de unga behöver.

Micke Gunnarsson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela