Torsdag 24 Jun
Stockholm

Mohammadi sköts för sina åsikter – svenska polisen måste utreda Erdogan

Murat Kuseyri och Kurdo Baksi skriver om mordet i Fittja
1 av 4
Murat Kuseyri och Kurdo Baksi skriver om mordet i Fittja. Foto: TT/Privat/Privat
2 av 4
Kurdo Baksi
3 av 4
Kurdo Baksi. Foto: Privat
Murat Kuseyri
4 av 4
Murat Kuseyri. Foto: Privat

"Vi misstänker att attentatet mot Mohammadi inte satts i rätt sammanhang."

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Kurdo Baksi är svensk-kurdisk journalist.

Murat Kuseyri är svensk-turkisk journalist.

Den 11 februari är det exakt ett år sedan den politiske flyktingen och sjukskötaren Ghafour Mohammadi skadades svårt i ett attentat i Fittja söder om Stockholm.

Trots bara fem procents chans överlevde Mohammadi. Tyvärr kommer han aldrig att kunna leva ett normalt liv igen. Frågan är nu: Har den svenska polisen gripit och lagfört de eller dem som utförde mordförsöket? Svar: nej.

Bara något dygn efter attentatet fastslog polisen att attentatet hade politiska motiv. En förundersökning inleddes för att identifiera gärningsmännen. Några månader före mordförsöket mot Mohammadi exploderade en bomb i en kurdisk förening i Fittja.

Trots att det nu snart gått ett helt år sedan den förfärliga kvällen har polisen inte gripit någon misstänkt. Gärningsmännen går fria och förundersökningen är sekretessbelagt. Inte ens Mohammadis advokat, som vi kontaktat, yppar ett ord om det politiska attentatet i Fittja. Polisen som sköter Mohammadis förundersökning meddelar oss man man lagt ner många arbetstimmar, men att man inte har någon misstänkt.

Vi misstänker att attentatet mot Mohammadi inte satts i rätt sammanhang; sedan januari 2013 har den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regim ägnat sig åt förföljelse av oppositionella, som hotats och till och med mördats på olika platser i Europa.

Den 9 januari 2013 mördades tre kurdiska, kvinnliga exilpolitiker i Paris av en man som samarbetade med den turkiska säkerhetstjänsten (MIT). Trots att den franska åklagaren upprepade gånger begärt upplysningar om Paris-mördaren av de turkiska myndigheterna vägrade Turkiet att svara.

Nyligen hittades mördaren död (mördad?) i fängelset. Därmed har ett kompakt mörker sänkt sig över sanningen om de tre mördade kvinnorna.

I augusti i fjol avslöjade tyska Die Welt att MIT hade placerat 6 000 spioner i Tyskland för att kartlägga och förfölja oliktänkande tyskar med rötter i Turkiet.

Detta avslöjande kom efter att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans förre rådgivare Muhammet Taha Gergerlioğlu suttit tio månader i tyskt fängelse för att ha spionerat mot kurder, vänsterföreningar, alewiter och Gülen-rörelsen. Erdogans ”specielle spion” kunde lämna fängelset och Tyskland först när Erdogan personligen engagerat sig i hans fall och att det betalats en borgen på 70 000 euro.

Dagarna före jul avslöjade tyska Bild att en MIT-spion vid namn Mehmet Fatih Sayan gripits och fängslats i Hamburg för att ha planerat ett attentat mot högt uppsatta kurdiska ledare i Tyskland. Spionen hade tagit sig till Tyskland med hjälp av ett falskt presskort.

Listan kan göras längre. Men när vi läser Säpos rapport för 2017 ser vi inte ett enda ord om den turkiska statens aktiviteter eller ultra-fascistiska grupper som Grå Vargarna som nu har ställt sig till Erdogans förfogande.

Däremot kunde vi läsa följande om Kurdistans Arbetarparti (PKK):

“Trots den fortsatt intensiva konflikten mellan den turkiska staten och PKK har inga tecken observerats på att PKK understött eller uppmanat egna sympatisörer i utlandet till våldshandlingar mot turkiska intressen. Enskilda individer kan möjligen ha avsikt att genomföra attentat mot turkiska intressen i Europa på eget initiativ eller i strid med PKK-ledningens inriktning.”

Mordförsöket på Mohammadi och bombexplosionen i en kurdisk förening i Fittja visar att den turkiska statens säkerhetstjänst inte ligger på latsidan. Att man på öppen gata vill avrätta en politiker som Mohammadi har skapat oro bland många politiska flyktingar i Sverige.

Vissa tror att gärningsmännen kan vara rasister medan andra är säkra på att den turkiska statens vapendragare avlossat skotten mot Mohammadi.

Det får inte råda oklarhet om motivet till mordförsöket.

Vi rekommenderar den svenska polisen att kartlägga Erdogan-regimens hantlangare och spioner i Sverige för att överhuvudtaget närma sig sanningen om det fruktansvärda attentatet mot Mohammadi.

Så länge detta inte sker kommer inte politiskt aktiva flyktingar att kunna känna sig trygga.

Kurdo Baksi,
Författare och samhällsdebattör

Murat Kuseyri,
Svensk-turkisk journalist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela