Politik
1 av 3
Adrian Sjökvist är tveksam till Stefan Löfvens krav på Peter Springare - Foto: TT/TT/Privat
Politik
2 av 3
Sveriges statsminister - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Adrian, 20: Lyssna på Springare Löfven!

Adrian Sjökvist: "Kan det vara så att Peter Springares verklighet rent politiskt inte stämmer med bilden av Sverige som statsministern vill förmedla?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Adrian Sjökvist är 20 år och statsvetarstudent.

UPPDATERAT. När debattartikeln skrevs var han medlem i Ungsvenskarna SDU. Idag har han lämnat.

Under veckan har en av vår tids kanske mest bisarra debatter rasat. Det handlar om en polis som på sin personliga Facebooksida har förmedlat sin syn på sitt arbete.

Än så länge så låter detta som något ytterst märkligt att föra en offentlig debatt om eller hur? Men faktum är att till och med statsministern har kommenterat denna polis personliga status, och hans upplevelser och syn på sin verklighet tycks av några vara ett brott.

Just det, denna polis utreds nu för hets mot folkgrupp. Jag skriver naturligtvis om Peter Springare. Denna debatt innehåller många punkter bisarra nog att lyftas fram i en egen text, men att statsministern har valt att offentligt kommentera en privat medborgares inlägg på dennes sociala medier måste ändå ses som högst anmärkningsvärt, och mycket oroande.

När staten tar sig makten att från högsta ort kritisera en privatpersons användande av yttrandefriheten så blir det här inte enbart ett problem för Peter Springare utan också ett problem för det demokratiska samhället. Det måste vara uppenbart. Och naturligtvis så måste frågan ställas, varför kommenterar statsministern detta?

Om Peter Springare inte var en respekterad polis vars åsikt inte väger något hade då statsministern brytt sig? Troligtvis inte. Kan det istället vara så att Peter Springares verklighet rent politiskt inte stämmer med bilden om Sverige som statsministern vill förmedla och att det just är därför som statsministern angriper Springare?

Jag tror det. Vi har förra året fått höra om hur polisen har mörkat vissa brott för att inte gynna ”vissa partier”. Vi har nu en statsminister som kritiserar enskilda polisers statusuppdateringar för att det inte passar in i socialdemokratins och statsministerns ”verklighet”.

Jag undrar varför detta försök att politisera polisen sker? Varför ska polisen följa ideologiska ramar? Varför ska individuella polisers åsikter offentligt kritiseras av myndighetschefer och ministrar?

Detta är frågor som samhället måste kräva att få svar på, och medans över 100 000 personer har engagerat sig för Peter Springare så angrips han av journalister som av någon anledning finner denna polis personliga verklighetsbeskrivning viktigare än att självaste statsministern kritiserar svenska privatpersoners privata inlägg på deras privata sociala medier.

Personligen så vill jag att poliser ska lösa brott, statsministern verkar önska att polischefer ska agera politiska kommissarier som i värsta sovjetanda skrämmer sina anställda till tystnad.

Adrian Sjökvist

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.