Måndag 27 Jun
Stockholm

Efter besöket i Iran är du inte längre min statsminister, Löfven

Bassam Al-Baghdady skriver om hur det borde sett ut efter Löfvens Iranbesök
1 av 3
Bassam Al-Baghdady skriver om hur det borde sett ut efter Löfvens Iranbesök. Foto: TT/Privat
2 av 3
3 av 3

Bassam Al-Baghdady: "Jag önskar att jag kunde vara stolt över att ha politiker som står upp för mänskliga rättigheter."

Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Bassam Al-Baghdady jobbar bland annat som integrationscoach.

Följ honom på Twitter: @Bassamius

Gilla hans sida på Facebook: Facebook.com/Bassamius

I lördags passerade jag Sergels torg och till min förvåning hörde jag högtalarna spraka ”INTE MIN STATSMINISTER”.

Jag närmade mig och såg en stor massa människor som har trotsat kylan och tagit sig hela vägen hit på en lördag. Min nyfikenhet tog mig fram bland människohavet. Jag såg skyltarna, flaggorna och ansikten som jag kände igen. Jag kunde knappt tro mina ögon.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ går ihop och anordnar en stor demonstration mitt i centrala Stockholm mot Stefan Löfvens besök i Iran. Jag passade på att intervjua Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör om varför Miljöpartiet anordnar den här demonstrationen?

Gustav Fridolin: "Vi har alltid varit konsekventa i vår politik. Att samarbeta med skurkstater som Saudiarabien och Iran där mänskliga rättigheter kränks är inget som miljöpartiet ställer sig bakom. Visste du att bara idag kommer det verkställas 53 avrättningar några hundra meter från palatsen där vår statsminister kommer att skaka hand med mannen som undertecknade dödsdomarna. Det är inte värdig oss miljöpartister, inte värdig oss som svenskar och vi kommer aldrig att ställa sig bakom sådant samarbete".

Jag tackade Fridolin, när jag märkte att Feministiskt Initiativs partiledare Gudrun Schyman gick ner för trappan vid Sergels Torg passade jag på att intervjua henne också.

Jag: "Hej Gudrun Schyman, vad gör ni här?"

Gudrun Schyman: "Jag är väldigt arg, jag är faktiskt förbannat över att vi i Sverige 2017 har vi en statsminister som kallar sig själv feminist samtidigt som han besöker diktaturländer och skakar hand med Mullor och skäggiga gubbar som inte ens förstår vad ordet feminist betyder. Visste du Bassam, att i Iran måste alla kvinnor beslöja sig? Jag kan inte föreställa mig vilken förnedring måste det kännas för en kvinna i modern tid att gå runt med dessa trasor på huvudet."

Hon sänkte huvudet, torkade bort en rinnande droppe från kinden och fortsatte: "Visste du att kvinnor inte får ha statliga tjänster? Visste du att just i Iran kan en gubbe gifta sig med hela fyra fruar men kvinnor stenas till döds om de bara misstänks ha utomäktenskapliga relationer? En sådan stat bör fråntas sin legitimitet, dessa mullor och ledare bör ställas inför internationella domstolar för brott mot mänskliga rättigheter. Vi ska inte samarbeta med, och absolut inte sälja svenska varor och tjänster till dem. Vad kommer hända härnäst, ska våra kvinnliga ministrar tvingas bära slöja snart, fy!!"

Jag tackar Schyman som verkade väldigt upprörd och vänder mig för att se Jonas Sjöstedt står precis bakom mig och lyssnar på de arga, entusiastisk talare. Jag frågar om jag får tala en stund med honom. Han svarar med upprörd röst.

Jonas Sjöstedt: "Det är en skammens dag att vi idag har världens första feministiska regering som skakar hand med skäggiga islamister i Iran. Vi i Vänsterpartiet har alltid varit tydliga med detta och det kommer vi alltid göra. Sverige ska inte samarbeta med stater där det saknas grundläggande mänskliga rättigheter. Sverige ska inte samarbeta med en stat där kvinnor är hälften så mycket värda som män i domstolar. Människor hängs på gator och torg och små flickor beslöjas. Vad är det för pedofilideologi som beslöjar små oskyldiga flickor. Detta är inte värdigt oss, inte värdigt Sverige, inte värdigt det persiska förtryckta folket och kvinnorna i Iran".

Jag lämnar platsen och skyndar mig till min Sekulärfika, jag känner mig riktigt stolt över Sverige. Jag är riktigt stolt över att ha sådana politiker som står upp för mänskliga rättigheter och för sina ideal.

Jag är inte orolig längre för Sveriges framtid, vi går en ljus framtid till mötes oavsett vad vår regering ställde till med i Teheran.

Bassam Al-Baghdady

(Obs texten nedan är satir. Citaten från partiledarna är fingerade.)

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.