Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iman Aldebe: Sluta tro att du har rätt att bestämma hur vi kvinnor ska klä oss

- 15/02/2017, 08:33
Iman Aldebe skriver om slöjan
1 av 4

Iman Aldebe skriver om slöjan

John Honk/TT/TT

2 av 4

AP/TT

3 av 4

TT

Iman Aldebe
4 av 4

Iman Aldebe

John Honk

"När slöjan målas upp som ett förtryck så utmålas alla muslimska kvinnor som valt att bära slöja av fri vilja som förtryckta."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I slöjdebatten har liberala och vänsterpartister kritiserat en svensk minister som bär slöja under ett officiellt besök Iran. Det jag har sett på senare år när det debatteras om slöjan så är det oftast samma personer som till en grund är emot islam och slöjan. Och utnyttjar sina politiska yrken till att utöva ett liv för att smutskasta just islam och slöjan.

Många debattörer har själva flytt från ett land där det är slöjtvång. De har fått en chans att få ta del av de svenska demokratiska värderingarna. Dock strävar de efter att skapa motioner för att förbjuda burkan och slöjan, stänga ner muslimska skolor, förbjuda skilda badtider för män och kvinnor, samt utföra omskärelsekontroller på unga flickor i skolan.

Man skickar ut medvetna signaler till muslimska kvinnor i slöja att de inte har rätt till demokratiska och grundläggande rättigheter som andra svenska medborgare har rätt till. När slöjan målas upp som ett förtryck så utmålas alla muslimska kvinnor som valt att bära slöja av fri vilja som förtryckta.

Muslimska kvinnor har självbestämmanderätten att klä sig hur de vill utan att behöva bli stigmatiserade. Har man politiker som uttalar sig öppet som feminister och som väljer att debattera om slöjan som en förtryckande symbol så fort de får chansen så talar man även om för slöjbärande kvinnor att de inte kan vara feminister och kämpa för kvinnors lika rättigheter, världen över.

Hatbrotten ökar på grund av de populistiska vindarna och den islamofobiska retoriken som används inom och utanför politiken. Därför används den muslimska kvinnan som ett slagträ i debatten om slöjan. Det gemensamma målet för jämställdhet och lika rättigheter är att politiker och feminister bör stötta varandras samhällsprinciper även om man inte kan identifiera sig med andras trosuppfattningar som klädesval till exempel slöjan, kippan eller turbanen med mera.

Ta seden dit man kommer har jag fått höra i de politiska finrummen. Man pratade inte med mig utan om mig i hopp om att jag skulle ta av mig slöjan. Men när ministrar åker till till exempel Saudiarabien eller till Iran där slöjan är ett tvång så bör de inte ta seden dit de kommer. Märkligt hur snabba vi var då på att prata om principer och om demokratiska värden?

Slöjtvång är aldrig okej, att tvinga på en människa en religion eller ett religiöst plagg strider mot demokratiska rättigheter. Men att fly hit från ett slöjtvång och sedan bli politiker för att avislamisera muslimer och skrota slöjan genom lagstiftningar som ska försvåra mot en redan utsatt minoritet.

De flitiga debattörerna om slöjan döljer sig bakom egna ideologier under den politiska manteln och spelar en roll som kvinnornas frigörare bakom organisationer som ska verka mot hedersförtryck. Fadime Şahindal och Pela Atroshi är två exempel på hjältar som ville krossa hedersförtrycket och kämpade mot våldet och de bör hedras, dock är det viktigt att tala om för omvärlden att de aldrig varit muslimer.

För att den största organisationer som verkar mot hedersvåld och förtryck utnyttjar organisationen för att spä på islamofobin. Hedersförtryck är ett kulturellt problem och grundar sig inte utifrån en religion utan förknippas med att män vill kontrollera kvinnan.

Det är patriarkala strukturer vi måste jobba för att krossa. Om vi pratar feminism tänker många av oss ”Vita ensamstående kvinnor, BH-brännare, visar upp sina bröst i protest, rakar inte armhålorna och är allmänt högljudda!”

Men den feminism jag känner till i dagsläget är även kvinnor som har bland annat gjort skönhetsingrepp, har annan hudfärg och trosuppfattning. Det våra tidigare generationer har kämpat för ge oss rösträtt, rätten till att få arbeta, få högre löner med mera har underlättat för dagens kvinnor att fortsätta kampen för lika löner mellan män och kvinnor.

Men för att vi ska lyckas med det, måste vi kvinnor hålla ihop. Många kvinnor idag trycker ner andra kvinnor, särskilt feminister i politiken. Som tror sig ha rätten att tala om för oss kvinnor hur vi bör tänka, agera och hur vi bör klä oss. Kvinnan har redan genom tiderna, fråntagits rätten att tala och tänka fritt. Och har många gånger omyndighetsförklarats. Varför vill man fly från förbud men instifta förbud som alltid i den här debatten rör endast kvinnor.

Det jag lärde mig i tidig ålder vid köksbordet var att man alltid ska försöka hitta en lösning på problemen och inte enbart tala om dem. Jag som designer, muslimsk kvinna i slöja eller turban kan nog göra mer skillnad än vad politikerna som ständigt debatterar om slöjan, samt kvinnoorganisationer, då jag genom att moderniserat det traditionella gulfmodet, där män bär vitt och kvinnorna svart, har för första gången öppnat upp en dörr för kvinnorna att även de med bära vitt precis som männen.

För att visa på en jämställdhet mellan könen. Vi kan nu även se framsteg i Kuwait som fått en mer jämställd lagstiftning.

Iman Aldebe