Noran, 15: Sluta tjata om feminism – det är lika svårt att vara man

- 17/02/2017, 10:57 -
Noran Al-Husseini skriver om jämställdhet
1 av 3

Noran Al-Husseini skriver om jämställdhet

TT/Privat

2 av 3

TT

3 av 3

Privat

"Varför är just ordet "feminist" så viktigt att nämna, om vi egentligen strävar efter samma mål?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är nästan förbjudet för mig, som ung kvinna, att simpelt kunna säga att jag inte är feminist utan att någon känner sig förolämpad eller kränkt. "Men vadå, vill du inte ha jämställdhet?"

Jo, jag vill självklart ha jämställdhet. Det är inget snack om saken gällande att jag vill att både mina manliga- och kvinnliga vänner ska behandlas lika, socialt, ekonomiskt och politiskt. Men jag frågar er feminister; varför ska jag behöva sätta en sådan etikett på det som jag redan kallar för 'jämställdhet'?

Varför är just ordet "feminist" så viktigt att nämna, om vi egentligen strävar efter samma mål? Eller gör vi? Kvinnor i Västeuropa och USA är de mest fria kvinnorna i hela världen. På många sätt går det till och med bättre för dem än för män.

Ändå påverkas dessa kvinnor av feminismens propaganda dagligen och börjar istället tro att de är samhällets offer, trots att de har det så mycket bättre än många män och kvinnor runt om i världen. Modern feminism menar att kvinnan inte har det lika bra som mannen och därmed måste jobba för att bli lika bra som mannen.

Redan här märker vi att deras ideologi helt och hållet bygger på tron att mannen är den som är bättre och mer dominerande i vårt samhälle, vilket bidrar till könsskillnaderna som finns. Dessutom glömmer de fallen där kvinnan faktiskt har det bättre än mannen, för att istället finna fel och så kallad "orättvisa".

De blundar även för männens rätt i samhället och lägger istället allt fokus på det andra könet. Kallar ni verkligen uteslutandet av männens perspektiv för jämställdhet? "Girls need to support girls", "jag hatar killar" eller "alla killar är likadana" är några citat som jag ofta ser på sociala medier upplagda av feminister.

Att kalla sig feminist och lägga upp sådant har i vårt nuvarande Sverige blivit en trend bland framförallt unga tjejer. Vissa av dem kallar sig för feminister utan att ens veta feminismens bakgrund och ideologi. Vissa av dem bryr sig inte ens om kvinnliga rättigheter och jämställdhet. Så ni som kallar er för feminister, bryr ni er verkligen om jämställdhet eller gör ni det bara för att följa strömmen?

Om ni påstår att ni bryr er, tänk till en gång. Är vägen till jämställdhet verkligen att separera på män och kvinnor genom att skriva att endast kvinnor ska stötta andra kvinnor? Eller att provocera män genom att skriva att man hatar dem eller att de är likadana allihop? Är det inte lite motsägelsefullt när feminister vill ha det lika mellan män och kvinnor? Vad gör ni ens för att uppnå ett mer jämställt samhälle. Provocerar män och lägger upp citat? Gör mig och fler en tjänst och börja förstå att män inte heller kan gå ut i mörker utan att bli livrädda för att något ska hända dem.

Inse att kvinnor får lägre lön på grund av att de väljer att jobba mindre timmar för att hellre kunna hämta sina barn och spendera tid hemma, inte för att samhället säger åt kvinnor att stanna hemma med barnen, utan för att kvinnan och mannen är biologiskt olika och därmed prioriterar olika saker för att uppnå glädje.

Begrip att er syn på kvinnor som offer är en stor orsak till varför det inte blir någon utveckling alls. Fatta att feminism inte kommer att stoppa alla våldtäktsmän från att våldta. Förstå att samhället inte sätter höga krav på bara oss kvinnor, utan på män också. Inse att män inte heller kan klä sig hur de vill, utan att bli förolämpade.

Börja uppskatta att vi, till skillnad från många andra länder, har rösträtt, rätt till att utbilda oss och jobba och har även ett rättsystem som behandlar oss lika inför lagen, även om man är kvinna. Men framförallt, sluta se allt ur en enda vinkel. Se helheten istället.

Att vara kille innebär att man inte kan uttrycka sig hursomhelst. Att vara kille innebär att man har höga krav när det gäller att se muskulös och "manlig" ut, även fast man kanske inte vill. Att vara kille innebär att man inte får sminka sig eller gå ut med för tighta kläder utan att bli kränkt av samhället och människorna i omgivningen.

Att vara kille och misstänkt för våldtäkt trots att man inte har begått det, riskerar att de flesta inte kommer tro på dig, trots motbevis. Är man kille, ska man absolut inte prata om sina känslor, vilket innebär att man ska behålla allt inom sig själv tills man inte kan hantera mer.

Ungefär 70% av alla som begår självmord är killar och det beror på depressionen som de går igenom utan att få någon hjälp. Inte nog med det, killar är den mest utsatta gruppen för misshandel och andra brott.

Noran Al-Husseini