Peter Springares kollega
1 av 3
Tomas Bergström, föredetta utredare i södra länsdelen hos polisen i Örebro län, har en helt annan bild än polis Peter Spingare - Foto: Privat/TT
Polis Peter Springare
2 av 3
Polis Peter Springare - Foto: TT
Polisen
3 av 3
Tomas Bergström, föredetta utredare i södra länsdelen hos polisen i Örebro län - Foto: Privat

Kollega med Peter Springare: 90% av de jag utredde var svenskar

Tomas Bergström: "För att illustrera min verklighet har jag här valt ut de grövsta brotten som jag utrett under min tid som utredare i Örebro län."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tomas Bergström är före detta utredare hos Polisen, södra länsdelen Örebro län.

Följ honom på Twitter @TomasBergstrm

Polis Peter Springare har i ett uppmärksammat Facebookinlägg skrivit sin sanning om grova brott i Örebro län och om tillståndet i Sverige i stort. Springare har en sakkunskap om just grova brottsavdelningen i Örebro som ingen kan ta ifrån honom.

Sveriges tillstånd i övrigt har han kanske inte lika mycket sakkunskap om. Här skriver jag min sanning som utredare och polis under nio år, de fyra sista åren på en mängdbrottsavdelning i södra Örebro län.

Vi handlade ofta grova brott från södra länsdelen då avdelningen för grova brott i Örebro främst prioriterade brott begångna i Örebro kommun, inte sällan utförda av de kriminella från “förorten”.

Dessa har oftast invandrarbakgrund och detta är inget att sticka under stol med. Grova brottsavdelningen var och är helt enkelt för överbelastade för att hinna med alla grova brott i länet, bilden blir därför inte så bred.

Springare illustrerade sin verklighet genom att beskriva de ärenden som låg på hans utredningsbord en specifik vecka och han beskriver gärningsmännen som nästan uteslutande invandrare, samt skriver att det sett likadant ut under de senaste 10-15 åren.

Jag slutade som polis för 5 år sedan och hela min tid som utredare i Örebro län ligger inom den tidsperiod som Peter Springare säger sig vilja beskriva. För att illustrera min verklighet har jag här valt ut de grövsta brotten som jag utrett eller varit del av under min tid som utredare i Örebro län.

* Tre mord begångna av 3 svenskar. Ett var ett fyllebråk och de andra två var män som slog ihjäl sina fruar!

* En våldtäkt och grovt koppleri, där en ung förståndshandikappade tjej utnyttjades i flera månader av flera inblandade förövare, alla svenskar.

* En synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande av en pojke i yngre tonåren utförd av äldre tonåringar. Misshandeln skedde bland annat med kniv, knogjärn och var tortyrliknande, alla inblandade var svenskar.

* En våldtäkt av barn med inslag av gruppvåldtäkt. Gärningsmannen som dömdes och alla inblandade var svenskar.

* En våldtäkt av barn där gärningsmannen som även var barnets far förgrep sig på sin dotter under flera år, fadern var svensk.

* Ett synnerligen grovt alkoholbrott, där försäljning var i mycket stor skala till unga köpare, gärningsmannen var en svensk.

* Grovt bedrägeri i mycket stor skala där svenska gärningsmän med koppling till öststaterna försnillade tiotals miljoner varje år.

* Grovt bedrägeri där gärningsmannen var en svensk som systematiskt och i stor skala bedrog hundratals svenskar genom att kapa deras identiteter.

Detta visar inget annat än att de grövsta brott jag såg begicks av svenskar och att jag hade en stor variation av brott på mitt bord. Jag skulle säga att närmare 90 procent av de grova brott jag utredde begicks av svenskar.

Min beskrivning är därmed en lika träffande bild av brottslingar som Springares och beskriver verkligheten lika väl eller kanske bättre då Springare jobbar så specifikt med just grova brott i Örebro.

I Örebro finns en förortsproblematik med gängbildningar och utanförskap. Springares bild blir därför kraftigt färgad av detta.

När Springare målar upp en kollaps av sjukvård, skola och äldreomsorg i samma text som han nämner invandrare som de som nästan uteslutande är de som begår grova brott blir Springares utspel mycket olycklig och han bidrar till polariseringen av debatten.

Inget av det Springare säger sig vilja uppnå, som att lyfta problemet om att invandrare är överrepresenterade i dessa brott uppnår han. Istället blir det mer hat, segregering och fler konflikter. Det begås rent av brott i kommentarerna på Springares Facebooksida.

Tomas Bergström,
Fd utredare södra länsdelen Örebro län

Faktakollen granskade Peter Springares inlägg:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.