Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kollega med Peter Springare: 90% av de jag utredde var svenskar

- 20/02/2017, 10:40 -
Peter Springares kollega
1 av 3

Tomas Bergström, föredetta utredare i södra länsdelen hos polisen i Örebro län, har en helt annan bild än polis Peter Spingare

Privat/TT

Polis Peter Springare
2 av 3

Polis Peter Springare

TT

Polisen
3 av 3

Tomas Bergström, föredetta utredare i södra länsdelen hos polisen i Örebro län

Privat

Tomas Bergström: "För att illustrera min verklighet har jag här valt ut de grövsta brotten som jag utrett under min tid som utredare i Örebro län."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Polis Peter Springare har i ett uppmärksammat Facebookinlägg skrivit sin sanning om grova brott i Örebro län och om tillståndet i Sverige i stort. Springare har en sakkunskap om just grova brottsavdelningen i Örebro som ingen kan ta ifrån honom.

Sveriges tillstånd i övrigt har han kanske inte lika mycket sakkunskap om. Här skriver jag min sanning som utredare och polis under nio år, de fyra sista åren på en mängdbrottsavdelning i södra Örebro län.

Vi handlade ofta grova brott från södra länsdelen då avdelningen för grova brott i Örebro främst prioriterade brott begångna i Örebro kommun, inte sällan utförda av de kriminella från “förorten”.

Dessa har oftast invandrarbakgrund och detta är inget att sticka under stol med. Grova brottsavdelningen var och är helt enkelt för överbelastade för att hinna med alla grova brott i länet, bilden blir därför inte så bred.

Springare illustrerade sin verklighet genom att beskriva de ärenden som låg på hans utredningsbord en specifik vecka och han beskriver gärningsmännen som nästan uteslutande invandrare, samt skriver att det sett likadant ut under de senaste 10-15 åren.

Jag slutade som polis för 5 år sedan och hela min tid som utredare i Örebro län ligger inom den tidsperiod som Peter Springare säger sig vilja beskriva. För att illustrera min verklighet har jag här valt ut de grövsta brotten som jag utrett eller varit del av under min tid som utredare i Örebro län.

* Tre mord begångna av 3 svenskar. Ett var ett fyllebråk och de andra två var män som slog ihjäl sina fruar!

* En våldtäkt och grovt koppleri, där en ung förståndshandikappade tjej utnyttjades i flera månader av flera inblandade förövare, alla svenskar.

* En synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande av en pojke i yngre tonåren utförd av äldre tonåringar. Misshandeln skedde bland annat med kniv, knogjärn och var tortyrliknande, alla inblandade var svenskar.

* En våldtäkt av barn med inslag av gruppvåldtäkt. Gärningsmannen som dömdes och alla inblandade var svenskar.

* En våldtäkt av barn där gärningsmannen som även var barnets far förgrep sig på sin dotter under flera år, fadern var svensk.

* Ett synnerligen grovt alkoholbrott, där försäljning var i mycket stor skala till unga köpare, gärningsmannen var en svensk.

* Grovt bedrägeri i mycket stor skala där svenska gärningsmän med koppling till öststaterna försnillade tiotals miljoner varje år.

* Grovt bedrägeri där gärningsmannen var en svensk som systematiskt och i stor skala bedrog hundratals svenskar genom att kapa deras identiteter.

Detta visar inget annat än att de grövsta brott jag såg begicks av svenskar och att jag hade en stor variation av brott på mitt bord. Jag skulle säga att närmare 90 procent av de grova brott jag utredde begicks av svenskar.

Min beskrivning är därmed en lika träffande bild av brottslingar som Springares och beskriver verkligheten lika väl eller kanske bättre då Springare jobbar så specifikt med just grova brott i Örebro.

I Örebro finns en förortsproblematik med gängbildningar och utanförskap. Springares bild blir därför kraftigt färgad av detta.

När Springare målar upp en kollaps av sjukvård, skola och äldreomsorg i samma text som han nämner invandrare som de som nästan uteslutande är de som begår grova brott blir Springares utspel mycket olycklig och han bidrar till polariseringen av debatten.

Inget av det Springare säger sig vilja uppnå, som att lyfta problemet om att invandrare är överrepresenterade i dessa brott uppnår han. Istället blir det mer hat, segregering och fler konflikter. Det begås rent av brott i kommentarerna på Springares Facebooksida.

Tomas Bergström,
Fd utredare södra länsdelen Örebro län

Faktakollen granskade Peter Springares inlägg: