Fritidsledaren: Ni tror att ni lever "thug life" – men är bara stenkastande snorvalpar

- 22/02/2017, 10:39
Gabriel Berg är fritidsledare i Örebro. Han har ett viktigt meddelande till ungdomar
1 av 3

Gabriel Berg är fritidsledare i Örebro. Han har ett viktigt meddelande till ungdomar

Privat/TT

2 av 3

TT

Gabriel Berg
3 av 3

Gabriel Berg

Privat

Gabriel Berg: "Ni tänker enbart på er själva. Ni sätter bara er själva, er familj och alla runtom er, i skiten."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen fick jag höra ”Let the kids speak”. I den benämningen var det menat att ”orten-kidsen” skulle få ha sina röster hörda genom att sabotera vägar i sitt område, slå sönder busskurer, kasta sönder fönsterrutor, buckla och krossa bilrutor ja ni fattar.

På väg ut från jobbet en sen lördagskväll möts jag av allt detta samtidigt som jag hör ett billarm sätta igång längre bort från mig. Om detta är vad ungdomarna menar med ”Let the kids speak” så tänkte jag ta tillfället i akt att låta en vuxen tala. Eller ge en verbal lavett. Ja, en verbal lavett är mer korrekt.

När man nu tycker att hela grejen med att förstöra saker gör att man får sin röst hörd så kan jag berätta att det är precis tvärtom. Du förlorar din rätt att ens öppna din mun om något du ser som ett problem.

Dina polare kanske tycker du är häftig och att du får ”respekt” av dem men vad vinner du eller ditt område på detta i längden? Ingenting.

Det ni måste förstå i första hand är att vi bor i ett samhälle, ett samhälle byggt på demokrati, ett samhälle som bygger på att majoriteten vinner. Det här har fungerat i stort sätt hela Sveriges demokratiska historia just för att det blir funktionellt i längden, alla vinner på det. ”Wait what? Kan båda lagen vinna?”. Kära ”kids” ja det kan ni. Hur menar du då?

Jo, jag jobbar med människor. Med tanke på arbetstider och ansvar så får jag riktigt dåligt betalt men så är det med alla yrken som ställer upp för andra människor såsom sjukvård, polis, brandmän, lärare och så vidare.

Men vet du vad? Jag älskar det. Jag brinner för att finnas till för andra. Jag brinner för att ge dig och dina syskon en fantastisk fritid, möjligheten till att göra sånt som du kanske aldrig någonsin skulle kunna få uppleva, att finnas där med en kärlek som du kanske aldrig får hemma, brinner för att motivera er till en värdig framtid där drömmar kan bli uppfyllda och där du kanske en vacker dag kan ge vidare den lärdomen.

Tack vare demokratin så betalar jag skatt för att du och din familj ska ha möjlighet att åka in med din lillasyster till sjukhuset när hon blir sjuk. Jag betalar för att du ska ha möjligheten till att gå i skolan och lära dig om livet, få mat i magen och tillgång till sånt som i övriga världen ses som en lyx.

Jag betalar för att du ska få möjligheten att börja om på nytt om du spårar ur i livet och behöver hjälp tillbaka på banan. Jag betalar för att du, din familj och dina vänner ska få alla dessa möjligheter. Men problemet är att ni låter mina pengar gå till spillo. Hur kommer det sig? Jo, ni låter mina pengar gå till att laga folks bilar, busskurer, skolfönster med mera.

Sanningen är ju att det är era föräldrars pengar också om ni inte visste det. Det är era vänners familjers pengar också. Så måna som ni är om era ”bröder” så skulle jag nog ha en annan inställning till hela den grejen om ni nu ser er som bröder på riktigt.

Men vad vet jag, jag kan ha fel. Om din mamma ändå jobbar två jobb för att få er ekonomi att gå ihop hemma, så du kan få ha mat på bordet, så kvittar det väl om du har sönder området hon bor i och smutsar ner ryktet ännu mer?

Jag försöker varje gång att se utanför boxen. Varför gör ni det här? Vad snurrar i era huvuden? Har jag missat något som ni försökt säga oss som jobbar så nära er? Finns det något som är så fel i det här landet, i den här staden eller i det här området som gör det berättigat att gå bärsärkagång på sättet ni gör?

Nej. Mitt svar blir alltid nej. Jag har precis förklarat för er att samhället ni lever i betalar för att ni ska få möjligheter få länder i världen kan erbjuda. Samhället betalar för att ge er möjligheter som folk offrar sina liv för att uppnå. Ni vet den där så kallade ”flyktingströmmen”?

Ja folk dör för att ta sig hit i sökandet efter ett lyckligt och värdigt liv där möjligheterna är många och framtiden ljus. Folk dör för att få den möjligheten. Ni fortsätter kasta stenar, stenar som gör att den möjligheten försämras.

Men vad tror ni? Att ni lever ”thug life” och har det tufft? När denna mening skrivs så skrattar jag för mig själv. Har ni någonsin besökt en favela i Sao Paulo? Satt er fot i Compton i Kalifornien? Promenerat själva en kväll i Kapstaden?

Klart era områden inte är som Lidingö eller Södermalm men kom inte till mig och säg att ni har det svårt. Jag hänvisar återigen till vad jag sagt om möjligheterna ni har i era liv. Sanningen är att det bara är ni som står i vägen för vad ni vill uppnå i livet. För jag tror inte att ni tänker på syrran och morsan när ni agerar som ni gör. Ni tänker enbart på er själva. Ni kommer inte få er familj ur skiten utan ni sätter både er själva, er familj och alla runtom er i skiten. Big time. Tänk lite.

Hatar ni polisen?? Det är ju ert fel att de blir fler och figurerar i era områden. Fattar ni hur dumma ni är? Och om ni nu kastar sten på räddningsfordon, varför tror ni att det blir hårda tag tillbaka?

Jag har svårt att tro att om jag skulle kasta en sten i huvudet på er så skulle ni vilja stanna upp och prata med mig i lugn och ro? Tvärtom. Så säg mig igen varför ni gör på det sättet ni gör?

Okej, använd argumentet att ni är rastlösa? Att kommun och politiker inte satsar på era intressen och områden? Men kära barn, det blir svårmotiverat att pumpa in pengar till ställen som tar alla tillfällen i akt att förstöra? Jag hör ungdomar med jämna mellanrum klaga på att det finns för få fritidsgårdar, att man vill ha fler aktiviteter, studios och Gud vet vad.

Jag tror att det vore en grym grej för hela samhället att lägga vikt på det också men ni kan inte förvänta er detta när ni krossar deras rutor eller bränner ner dem. Det är inte rätt väg att gå för att ge er material och möjligheter för att minska er rastlöshet och lösdrivande.

Jag skulle kunna ta det här hur långt som helst men jag tror min poäng är visad. Sättet ni agerar på med förstörelse kommer aldrig att leda till det ni vill.

Sist men inte minst vill jag lägga fram hur otroligt viktigt det är att påpeka att det är en minoritet som står för detta. Majoriteten som jag själv möter är ungdomar som i många fall är så mycket bättre än mig själv som människa.

Smarta personer som en vacker dag kommer leda det här landet, som kommer upptäcka botmedel till sjukdomar och som kommer stå upp mot orättvisor. Ungdomar som skäms över de som agerar ut sin ilska mot samhället på det ignoranta och idiotiska sätt de gör, som enbart sprider kärlek.

Ungdomar som dras över en kam när det kommer till hur man ser på problemen rent geografiskt. Aldrig, aldrig, ska man dra alla över en kam oavsett vad. Något vi i Sverige förvisso har blivit rätt bra på att göra sorgligt nog. Men det är en helt annan debatt som jag inte tänker lägga någon vikt vid nu.

Trots allt detta så är det er jag brinner för. Er som folk kallar smuts, idioter, ungjävlar och snorvalpar. Det är också för er jag betalar skatt. Det är också för er jag tar mig till er fritidsgård varje dag för att finnas där för er.

Det är också för er jag står upp för när någon smutskastar ert område. Vad gör ni för mig? Vad behöver ni för att tänka klart?

Gabriel Berg,
Fritidsledare