Mats Green, Moderaterna, skriver om ridsport som friskvård
1 av 3
Mats Green, Moderaterna, skriver om ridsport som friskvård - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Erik Nylander / TT
Mats Green, Moderaterna
3 av 3
Mats Green, Moderaterna - Foto: Privat

Mats Green (M): Ridsport är lika mycket friskvård som fotboll och innebandy

Mats Green: "Örtbad, rosenterapi och bastubad är några anmärkningsvärda exempel på friskvård som arbetsgivarna kan erbjuda".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mats Green är ryttare och moderat riksdagsledamot för Jönköpings län.

Han sitter i Civilutskottet och Försvarsutskottet.

Han driver hästfrågor och var med och anordnade Hästriksdagen 2016

Jag vet inte vad som gör mig mest upprörd vad gäller frågan om varför ridsporten är utesluten från möjligheten att omfattas av friskvårdsavdrag.

Det är både den förlegade och okunniga synen på ridning och dess villkor i Sverige idag eller att man så tydligt diskriminerar ridning i förhållande till övriga idrotter och friskvårdsaktiviteter. Oavsett vad är det ett oförsvarbart sakförhållande ur alla perspektiv.

Inom nuvarande regelverk finns utrymme för arbetsgivare att bidra till olika friskvårdsalternativ för sin personal. Det finns en rad områden som enligt Skatteverket klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner.

Styrketräning, fotboll, ishockey klassas som avdragsgilla friskvårdsförmåner. Så långt är allt väl, men även skrattgympa, körsång på arbetsplatsen, saltrum, Feldenkreispedagogik, gitarrlektioner, reflexologi, örtbad, rosenterapi, kallbad och bastubad är några anmärkningsvärda exempel på friskvård som arbetsgivarna kan erbjuda sina anställda.

Trots dess erkänt goda effekter för kropp och hälsa faller ridning utanför Skatteverkets definition av aktiviteter som klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner.

Utöver de hälsofrämjande effekterna fyller ridning en viktig funktion för anställda med exempelvis olika funktions- och rörelsehinder, balanssvårigheter, ryggproblem och synskador för att bara nämna något.

Ridning är alltså Sveriges näst största handikappidrott. Ca 4000 ryttare med funktionshinder får genom ridning möjlighet till en meningsfylld och hälsofrämjande fritidssysselsättning. En ändring av friskvårdsreglerna skulle ge ännu fler chansen.

Över en halv miljon människor rider regelbundet, den näst största idrotten i landet efter fotbollen, och av dessa är 450 000 kvinnor – alltså 90 procent.

Det är ett oomtvistat faktum att ridsporten i högre grad än andra sporter utmärker sig för att fostra i synnerhet kvinnor i ledarskap.

Många av Sveriges framstående kvinnliga chefer och ledare kommer från ridsporten och det är inte någon nyhet för någon av oss ryttare oavsett kön att umgänget med ett halvt ton muskler kryddat med lite temperament gör underverk för självkänslan.

Mats Green,
Ryttare och riksdagsledamot för Moderaterna
Jönköpings län

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att ridsport ska räknas som friskvård?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.