Torsdag 11 Aug
Stockholm

Uttrycket "fake news" används för att tysta alla som inte är eliten

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro är tveksam till hur uttrycket "fake news" används
1 av 3
Marcus Birro är tveksam till hur uttrycket "fake news" används. Foto: Privat/TT
President Trump drar sig inte för att såga media
2 av 3
President Trump drar sig inte för att såga media. Foto: TT
Marcus Birro
3 av 3
Marcus Birro. Foto: Privat

Marcus Birro: "Om man kletar på lögner och fejk på alla som inte ingår i den egna klanen har man ju vunnit kriget".

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Etablerad media känner flåset.

Det handlar inte bara om hatobjektet Donald Trump, eller om Brexit, eller om SD.

Det handlar om att de på daglig basis förlorar territorium i den mediala världen. I mångt och mycket är den så kallade gammelmedia genomskådad. Det betyder inte att allt som står i DN är lögn eller att varenda murvel på Södermalm är allierad med en vänsteragenda.

Men det betyder att de stora drakarnas tidigare ohotade position som nyhetsförmedlare is no more.

Detta vet de så klart om. Men istället för att ödmjukt formulera en analys över varför journalistiken blivit allt sämre på att granska makten, istället för att inse att de blivit makten, så går man till angrepp mot alla dem som man menar sprider falska nyheter.

Begreppet "Fake News" blev ett effektivt begrepp att tysta alternativa medier. Det är också rörande att se vilka det är som med gemensamma krafter begagnar sig av uttrycket för att förklara vad som är sann verklighet, och vad som inte är det.

För trettio år sedan sjöng Ebba Grön om att Staten & Kapitalet satt i samma båt.

Sedan tjugo års tid har en ny båt satts ut och i den sitter politik och media tätt ihop. Där media tidigare stenhårt granskade makten har de allt mer kommit att slåss för samma sak, mot samma inbillade fiender.

Det är besynnerligt att den politiska och mediala eliten numera delar denna oheliga säng ihop.

Därför är det ingen slump att det är ministrar (både utrikesministern och finansministern har använt uttrycket) och leende publicister och journalister inom gammelmedia som slänger sig med uttrycket "Fake News".

Det passar deras syften som handen i handsken. För om man kletar på lögner och fejk på alla som inte ingår i den egna klanen har man ju vunnit kriget.

Om all alternativ media bara ljuger och trixar kommer alla söka sig till DN igen. Om politiker kan få dig som läsare att tro att all alternativ media bara berättar fejkade nyheter om alla politiker har dessa politiker väldigt mycket mindre att vara rädda för.

Alltså tjänar både etablerad media och politikerna på att du som läsare ska tro att all alternativ media är lögner och fejk. Men så är det inte.

Alternativ media växte fram eftersom etablerad media helt enkelt misslyckades med att beskriva människors verklighet. Etablerad media har tappat sina andelar eftersom de tappat i betydelse och relevans.

All alternativ media är inte bra. Men all etablerad gammelmedia är det inte heller. De senaste tio åren är full av exempel på när just gammelmedia kört med lögner, undanflykter och allt det som man nu anklagar alternativ media för.

Verkligheten är mångfacetterad. Givetvis har alternativ media en plats i bruset. Givetvis finns det avarter inom alternativ media. Men låt ingen få er att tro att allt som rapporteras från andra plattformar än de stora, penningstarka varianterna, skulle vara fejk och lögner.

Det om något är en lögn.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.