Marcus Birro är tveksam till hur uttrycket "fake news" används
1 av 3
Marcus Birro är tveksam till hur uttrycket "fake news" används - Foto: Privat/TT
President Trump drar sig inte för att såga media
2 av 3
President Trump drar sig inte för att såga media - Foto: TT
Marcus Birro
3 av 3
Marcus Birro - Foto: Privat

Uttrycket "fake news" används för att tysta alla som inte är eliten

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: "Om man kletar på lögner och fejk på alla som inte ingår i den egna klanen har man ju vunnit kriget".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Etablerad media känner flåset.

Det handlar inte bara om hatobjektet Donald Trump, eller om Brexit, eller om SD.

Det handlar om att de på daglig basis förlorar territorium i den mediala världen. I mångt och mycket är den så kallade gammelmedia genomskådad. Det betyder inte att allt som står i DN är lögn eller att varenda murvel på Södermalm är allierad med en vänsteragenda.

Men det betyder att de stora drakarnas tidigare ohotade position som nyhetsförmedlare is no more.

Detta vet de så klart om. Men istället för att ödmjukt formulera en analys över varför journalistiken blivit allt sämre på att granska makten, istället för att inse att de blivit makten, så går man till angrepp mot alla dem som man menar sprider falska nyheter.

Begreppet "Fake News" blev ett effektivt begrepp att tysta alternativa medier. Det är också rörande att se vilka det är som med gemensamma krafter begagnar sig av uttrycket för att förklara vad som är sann verklighet, och vad som inte är det.

För trettio år sedan sjöng Ebba Grön om att Staten & Kapitalet satt i samma båt.

Sedan tjugo års tid har en ny båt satts ut och i den sitter politik och media tätt ihop. Där media tidigare stenhårt granskade makten har de allt mer kommit att slåss för samma sak, mot samma inbillade fiender.

Det är besynnerligt att den politiska och mediala eliten numera delar denna oheliga säng ihop.

Därför är det ingen slump att det är ministrar (både utrikesministern och finansministern har använt uttrycket) och leende publicister och journalister inom gammelmedia som slänger sig med uttrycket "Fake News".

Det passar deras syften som handen i handsken. För om man kletar på lögner och fejk på alla som inte ingår i den egna klanen har man ju vunnit kriget.

Om all alternativ media bara ljuger och trixar kommer alla söka sig till DN igen. Om politiker kan få dig som läsare att tro att all alternativ media bara berättar fejkade nyheter om alla politiker har dessa politiker väldigt mycket mindre att vara rädda för.

Alltså tjänar både etablerad media och politikerna på att du som läsare ska tro att all alternativ media är lögner och fejk. Men så är det inte.

Alternativ media växte fram eftersom etablerad media helt enkelt misslyckades med att beskriva människors verklighet. Etablerad media har tappat sina andelar eftersom de tappat i betydelse och relevans.

All alternativ media är inte bra. Men all etablerad gammelmedia är det inte heller. De senaste tio åren är full av exempel på när just gammelmedia kört med lögner, undanflykter och allt det som man nu anklagar alternativ media för.

Verkligheten är mångfacetterad. Givetvis har alternativ media en plats i bruset. Givetvis finns det avarter inom alternativ media. Men låt ingen få er att tro att allt som rapporteras från andra plattformar än de stora, penningstarka varianterna, skulle vara fejk och lögner.

Det om något är en lögn.

Marcus Birro

/
/
/
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.