Israels ambassadör: SVT och SR gör samma sak som de anklagar Trump för att göra

- 24/02/2017, 15:44
Isaac Bachman, Israels ambassadör skriver om SVT och SR
1 av 4

Isaac Bachman, Israels ambassadör skriver om SVT och SR

Privat/TT/TT

Donald Trump
2 av 4

Donald Trump

TT

Hanna Stjärne är VD för SVT
3 av 4

Hanna Stjärne är VD för SVT

JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTRÖMER / TT

Isaac Bachman, Israels ambassadör
4 av 4

Isaac Bachman, Israels ambassadör

Privat

Isaac Bachman: "SVT och Sveriges Radio, har konsekvent sökt diskreditera dokumentären".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De kommentarer i fråga om Sverige som gjordes av USA:s president Donald Trump i ett tal nyligen har skapat rubriker världen över. Kommentarerna baserade sig på en kort dokumentär med titeln "Stockholms-syndromet" som diskuterades på Fox News kvällen före Trumps tal.

Svenska statsmedia, SVT och Sveriges Radio, har konsekvent sökt diskreditera dokumentären i fråga sedan den först kom att uppmärksammas i Sverige. Exempelvis hävdade SVT:s expert på amerikansk politik den 19 februari att "Dokumentären är obalanserad och ger en extremt falsk bild. Han hade en tes redan innan och bestämmer sig för att visa den, även om många inte håller med".

Vad som förvånar mig är att svenska statsmedia inte ser det häpnadväckande hyckleriet i sin rapportering om dokumentären.

De behandlar ju nämligen Israel precis så som de hävdar att dokumentären behandlar Sverige. Rapporteringen kring Israel i svenska statsmedia är fullständigt ensidig, framställer nästan alltid Israel som den skyldiga parten och belyser nästan aldrig något annat än negativa aspekter i fråga om Israel.

Representanter för israelisk mainstream får nästan aldrig komma till tals. Man vänder sig istället till antingen svenska israelkritiker, palestinier eller israeler långt ut på yttersta vänsterkanten för kommentarer.

När Israels ambassad i Stockholm framför sin kritik till SVT och Sverige Radio gällande partisk rapportering, faktafel och frånvaron av israeliska perspektiv, ignoreras detta antingen fullständigt eller avfärdas abrupt.

Israel är föremål för återkommande negativ särbehandling i svenska statsmedia och det är svårt att se vad man skall kunna göra åt saken.

Det är häpnadsväckande att se hur ett så oprofessionellt agerande kan fortgå, och hur alla våra ansträngningar att åstadkomma en förändring i stort sett varit verkningslösa.

Citatet från SVT-experten ovan i fråga om dokumentären som diskuterades på Fox News kan också med fördel tillämpas på SVT:s egen Israel-rapportering: "[SVT] är obalanserat och ger en extremt falsk bild. [SVT] hade en tes redan innan och bestämmer sig för att visa den, även om många inte håller med".

Detta utgör ett häpnadsväckande hyckleri och avsteg från etablerad, professionell journalistisk yrkesetik.

Isaac Bachman,
Israels ambassadör