Jonatan Alfvén: Det här är till dig som blivit våldtagen

- 26/02/2017, 13:37 -
1 av 3

TT/Privat

2 av 3

TT

3 av 3

Privat

Jonatan Alfvén: "Vi lider med dig, gråter med dig och över hur samhället har behandlat dig".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Resan med nöjeskryssningen Cinderella slutade i en tragedi – en ung kvinna gruppvåldtogs i en hytt. Tre män dömdes till långa fängelsestraff. Enligt domen blev kvinnan inlurad i en hytt och väl där ska de tre männen ha turats om att våldta henne. Samtidigt som de grova sexuella övergreppen pågick, hölls hon stundtals i strupgrepp, blev slagen och riven.

Männen överklagade beslutet och när det gick upp från tingsrätten till hovrätten blev det ett helt annat utslag. Man gick på männens utsagor, och det rapporteras nu i veckan att domen slutade med att två män friades helt medan den tredje fick sänkt straff till drygt 2 år.

Anledningen till det sänkta straffet var att hovrätten inte ansåg att våldtäkten var grov. Hur i hela friden kan en kvinna som blivit slagen, riven, tagen i strupgrepp samtidigt som man blivit våldtagen av tre män inte vara ”grov”? Vad är då ”grov” våldtäkt? Och vad hände med de andra två männen som var med i hytten?

Jo, de ska kompenseras för de månader de suttit frihetsberövade (4 månader) med skadestånd på 308.000 respektive 262.000 kronor.

Det var som den kvinnan som blev medlurad och indragen på en bakgård på Fredsgatan i Ludvika. Två av männen turades om att våldta henne men den tredje nöjde sig med att kyssa henne och titta på.

Möjligtvis hann det inte bli hans tur då det här var en kväll då många var ute och när man hörde kvinnans desperata rop på hjälp kom man till undsättning och räddade kvinnan.

DNA-bevis från cigarettfimpar hittades och tre män dömdes sedan för gruppvåldtäkt på kvinnan. Men problemet var att bara två hade våldtagit henne och man inte bevis på vilka de två var. Domstolen menade dock att alla tre skulle dömas, man hade så tydliga bevis och man ansåg att de hade agerat i samråd.

Männen dömdes till fyra år, utvisning ur landet i tio år och skadestånd till kvinnan på 166 000 kronor. Men då klev hovrätten in. Då bevisen inte fanns vilka två som våldtagit så klubbade hovrätten genom att alla tre gärningsmän skulle frias och kvinnan fick inte ett öre.

Bevisen fanns för en gruppvåldtäkt. Men bara att 2 av 3 genomfört den. Därför får alla gå fria. Den mannen som bara tittat på och förnedrat kvinnan genom att kyssa henne fick istället för kvinnan en uppmuntring av staten på 140 000 kronor.

Med andra ord, du kan våldta en kvinna i Sverige idag, ta med din kompis, täck över offrets ögon, skyll på kompisen och du har helgarderat dig. Du kan dessutom tjäna en rejäl hacka på det.

Det är ett fundamentalt fel på vår syn när det kommer till sexualbrott. Det är som ett sjunkande skepp fyllt av hål som samhället vägrar fylla och prioritera.

Det visar sig att sexuallbrotten nästan fördubblats mellan 2014 till 2015. (Det är de färskaste siffrorna man fått in). Samtidigt minskar (!) anmälningarna med 11 procent. Det är så sjukt talande! Kvinnor vågar inte anmäla längre.

Vad är vitsen att anmäla när chansen att få fast våldtäktsmannen är mellan 3-4 procent, enligt BRÅs undersökning. Det är ju större chans att bli rik på triss eller pricka in en Yatzy på tre slag.

Sexualbrotten ökar, otryggheten ökar. Var tredje kvinna är direkt rädd att ta sig hem kvällstid. Föräldrar är oroliga för sina barn, att släppa av dem på festivaler, på fester, på kryssningar. Det är så sorgligt men faktum är att människor inte längre litar på samhället och dess beskydd eller rättsväsendet och dess verktyg.

Det här är till dig som blivit våldtagen. Älskade vän! Vi är så många som står bakom dig. Det finns en sådan kraftig opinion som vill föra fram din röst, din historia. Vi lider med dig, gråter med dig och över hur samhället har behandlat dig. Men om du har ork, våga anmäla. Det är så viktigt. Våga söka hjälp. Våga berätta om det inträffande för nära och kära.

Vi måste få en förändring på nuvarande lagstiftning. Vi måste få en förändring på samhällets syn på kvinnor och barn.

Sexualbrott MÅSTE börja prioriteras!

Jonatan Alfvén

– –

Läs mer av Jonatan Alfvén:

Till dig som lider, till dig som gråter: Din tid kommer

Jonatan Alfven: I Sverige döms barnvåldtäktsmän till 8 veckors vilopaus