Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
345
reaktioner idag

Pontus, 18: Gabriel Wikströms nolltolerans mot droger kostar unga människor livet

Pontus Almquist: "Istället för att utvärdera politiken och basera en ny politik på evidens blundar man för de många dödsfallen".

Pontus Almquist skriver om Wikströms nolltolerans

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den svenska narkotikapolitiken har nått vägs ände, för många liv skördas i nolltoleransens namn. Enligt siffror från år 2013, från EU:s narkotikabyrå EMCDDA slår endast Estland oss i antalet narkotikarelaterade dödsfall årsvis per miljon invånare inom unionen, socialstyrelsen slog förra året fast att problemet blir värre.

Brukare och deras anhöriga drabbas just nu, politiken måste ändras för att färre ska komma till skada.

Våra valda riksdagspolitiker och ministrar verkar vara ideologiskt låsta till en av världens mest restriktiva och repressiva narkotikapolitik.

Istället för att utvärdera politiken och basera en ny politik på evidens blundar man för de många dödsfallen. Alla borde, oavsett vad man tror fungerar, vara överens om att så få som möjligt ska ta skada eller dö. Då krävs uppenbarligen en förändring.

En bra förebild är Portugal där man 2001 helt la om den tidigare hårda narkotikapolitiken. Samtidigt tredubblade man resurserna till vård, behandling och prevention.

Utfallet var slående: Eurostat har visat att narkotikabruket minskade med 25 procent, bankrånen minskade med 60 procent och narkotikadödligheten minskade med 75 procent.

Ett kausalt samband har inte helt kunnat påvisas, men det är svårt att tänka sig att det skulle ha att göra med något annat än de nämnda reformerna. När vår nuvarande folkhälsominister Gabriel Wikström blev tillfrågad om det portugisiska exemplet nämndes det att det värt att titta närmare på men att det var fel ”symbolik” med en avkriminalisering. Symboliken är för Wikström alltså överordnat de goda resultaten och de liv som räddats.

Den europeiska unionen har angett flera reformförslag för minskad dödlighet kopplad till narkotika. Den främsta av dessa är att skapa injektionscenter eller brukarrum dit brukare kan vända sig för att injicera utan risk för smittspridning.

Det har visat sig vara effektivt att plocka bort rädslan för fängelsestraff samtidigt som brukarna erbjuds vård och stöd från kuratorer och socialsekreterare, likt samhället behandlar människor med alkoholberoende. På så vis kan fler ta sig ur det helvete ett beroende av narkotika innebär.

Det är inte moraliskt fel att bruka narkotika men det är det samhällsproblem när människor kommer till skada. Politik är en ständig process inom vilken idéer ständigt prövas och omprövas.

Vi måste därför opartiskt granska och utvärdera hur fler liv kan räddas. Därför bör skademinimering vara utgångspunkten för en ny svensk narkotikapolitik

Pontus Almquist,
Andre vice distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet i Storstockholm

Håller du med?

Mer:

Vapen och människor flödar in i landet men det enda tullen bryr sig om är droger