Praktikanter jobbar lika hårt som alla andra men får inte en krona för det

- 04/03/2017, 13:41
Varför ska praktik vara obetalt?
1 av 3

Varför ska praktik vara obetalt?

Privat/TT

2 av 3

Fredrik Sandberg/TT

Cecilia Jansson Häljeryd
3 av 3

Cecilia Jansson Häljeryd

Privat

Cecilia Jansson Häljeryd: "Vi ungdomar lägger åtta veckor av sista året på gymnasiet på att arbeta".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En praktikplats är ett yrke. Man ska får handledning, hjälp och helt nya erfarenheter för att kunna komma ut i arbetslivet så bra som möjligt.

Eller det är så det borde vara!

Nuförtiden tas ungdomar, får olika gymnasieskolor, till praktikplatser de redan förväntas ha kunskap om. Vi förväntas ersätta ett jobb någon annan skulle ha haft, man är helt enkelt en obetald anställd.

Många unga som praktiserar inom resturang får jobba sent, de får jobba långa och tunga pass, eller göra skitgöra som man inte lär sig något av. Så ska det inte vara.

Vi jobbar åtta timmar per dag, fyrtio timmar i veckan, kanske till och med helger, men får absolut ingen ersättning för det.

Vi är en arbetsgivares dröm, fullärda ungdomar som inte kostar en krona. De står inte ens för försäkringen, allt sånt går via skolan.

Vi ungdomar lägger åtta veckor av sista året på gymnasiet på att arbeta och borde därför få någon typ av ersättning.

Detta är ändå starten på ett liv efter skolan, där vår enda inkomst är den vi får från jobbet. Då är det inte mer än rätt att ge oss en symbolisk summa, för att visa att vi är uppskattade, vi jobbar och sliter precis som vilken annan anställd.

Tolka mig inte fel, jag uppskattar verkligen att företag tar in oss nyblivna vuxna och ger oss en chans, men det ska vara på rätt sätt. Praktiken går ut på att observera, se hur det är att jobba i den miljön, inte att ersätta en person som behöver ta ledigt.

Så varför ska man praktisera 8 veckor, när man lika gärna kan jobba den tiden, samma erfarenhet, men man får betalt för det arbetet man gör!

Inte ens provjobba är gratis, så varför ska praktiken vara det?

Cecilia Jansson Häljeryd

Tycker du att man borde få betalt under praktiken?