Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
364
reaktioner idag

Toppmoderat: Ylva Johanssons (S) bristande kunskap om sexualbrott är farlig

Elisabeth Svantesson: "Vi politiker måste alltid sträva efter att beskriva verkligheten baserat på fakta. Annars riskerar vi ökad populism".

Elisabeth Svantesson, Moderaterna, skriver om sexualbrott

Elisabeth Svantesson, Moderaterna

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Strax innan internationella kvinnodagen gör Ylva Johansson en intervju med BBC som kablas ut mot omvärlden. Där påstår ministern att nivån på våldtäkter och sexuella trakasserier i Sverige ”is going down and going down and going down". Det sker i början av ett år som har präglats av rapportering kring ökad brottslighet och otrygghet.

I fråga om kvinnors utsatthet för sexualbrott ser vi dessvärre ingen nedgång. Vi ser en kraftig ökning. Detta är dock inte något som Ylva Johansson verkar känna till eller vill kännas vid.

På tre år rör det sig om en ökning från 1,4 procent till 3,0 procent enligt Brottsförebyggande rådets (Brås) nationella trygghetsundersökning. Totalt uppgav 1,7 procent i befolkningen (16-79 år) att de har utsatts för sexualbrott under 2015. Det är en ökning, från 1,0 procent år 2014.

Under perioden 2005–2012 låg sexualbrotten relativt stabilt kring 1 procent. Därefter har det skett en ökning. Ökningen vad gäller kvinnors utsatthet för sexualbrott är sådan att den av Brås generaldirektör har beskrivits som ”förskräcklig”.

När det gäller polisanmälda sexualbrott i Sverige har det skett en mer eller mindre stadig ökning i många år, dock med undantag för perioden 2014 till 2015.

Antingen så har Ylva Johansson blundat för fakta eller så försöker ministern skönmåla bilden av Sverige. Oavsett vilket så är det allvarligt. Sverige står inför svåra problem inom jämställdhetsområdet. Utsattheten för sexualbrott ökar kraftigt.

Kvinnor i Sverige har i dag varierande möjligheter att ta del av utbildning och samhällsliv på lika villkor beroende på var i landet eller i vilken stadsdel man bor.

Jag älskar Sverige. Men jag skulle aldrig blunda för samhällsproblem eller försöka tona ner dem för att bygga en fasad för landet. Då Ylva Johansson i annan TV-sändning nyligen själv raljerade över Donald Trumps beskrivning av Sverige är det ännu viktigare att själv inte bidra till fake news eller alternative facts.

Vi politiker måste alltid sträva efter att beskriva verkligheten baserat på fakta. Annars riskerar vi såväl ökad populism som att träffa fel med de förslag vi lägger.

När Ylva Johansson i bland annat Dagens Nyheter backade från sitt påstående i BBC säger hon att ”det var fel av mig att prata om en utveckling baserad på ett år”. I DN-intervjun hänför hon sig till polisanmälda våldtäkter.

Ja, det var fel. För det första: den minskning vad gäller polisanmälda våldtäkter som skedde mellan 2014 och 2015 avser ett enstaka år. Den följdes av en ökning mellan 2015 och 2016, enligt Brås preliminära statistik för 2016.

För det andra: Ylva Johansson utelämnar helt – och även i sitt tillrättaläggande – uppgifterna i Brås nationella trygghetsundersökning. Däri finns en så kraftig ökning vad gäller kvinnors utsatthet för sexualbrott att den av berörd myndighetschef beskrivits som ”förskräcklig”.

Sammantaget visar Ylva Johansson på en allvarlig brist i att hantera fakta och information. Johansson använder felaktiga uppgifter i BBC.

Hon backar från uppgifterna, men gör fortfarande inte sken av att känna till hur allvarlig utvecklingen är. Ingen i Sverige blir tryggare av felaktiga uppgifter eller skönmålning.

Sverige behöver mer trygghet, ökad sammanhållning och ett nytt ledarskap som vågar se de problem som finns och som gör något åt dem.

Elisabeth Svantesson,
Moderaterna

Håller du med?

Mer:

Rebecca, 21: I Sverige bryr man sig mer om våldtäktsmannen än om offret