Elisabeth Svantesson, Moderaterna, skriver om sexualbrott
1 av 3
Elisabeth Svantesson, Moderaterna, skriver om sexualbrott - Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: TT
Elisabeth Svantesson, Moderaterna
3 av 3
Elisabeth Svantesson, Moderaterna - Foto: Privat

Toppmoderat: Ylva Johanssons (S) bristande kunskap om sexualbrott är farlig

Elisabeth Svantesson: "Vi politiker måste alltid sträva efter att beskriva verkligheten baserat på fakta. Annars riskerar vi ökad populism".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Strax innan internationella kvinnodagen gör Ylva Johansson en intervju med BBC som kablas ut mot omvärlden. Där påstår ministern att nivån på våldtäkter och sexuella trakasserier i Sverige ”is going down and going down and going down". Det sker i början av ett år som har präglats av rapportering kring ökad brottslighet och otrygghet.

I fråga om kvinnors utsatthet för sexualbrott ser vi dessvärre ingen nedgång. Vi ser en kraftig ökning. Detta är dock inte något som Ylva Johansson verkar känna till eller vill kännas vid.

På tre år rör det sig om en ökning från 1,4 procent till 3,0 procent enligt Brottsförebyggande rådets (Brås) nationella trygghetsundersökning. Totalt uppgav 1,7 procent i befolkningen (16-79 år) att de har utsatts för sexualbrott under 2015. Det är en ökning, från 1,0 procent år 2014.

Under perioden 2005–2012 låg sexualbrotten relativt stabilt kring 1 procent. Därefter har det skett en ökning. Ökningen vad gäller kvinnors utsatthet för sexualbrott är sådan att den av Brås generaldirektör har beskrivits som ”förskräcklig”.

När det gäller polisanmälda sexualbrott i Sverige har det skett en mer eller mindre stadig ökning i många år, dock med undantag för perioden 2014 till 2015.

Antingen så har Ylva Johansson blundat för fakta eller så försöker ministern skönmåla bilden av Sverige. Oavsett vilket så är det allvarligt. Sverige står inför svåra problem inom jämställdhetsområdet. Utsattheten för sexualbrott ökar kraftigt.

Kvinnor i Sverige har i dag varierande möjligheter att ta del av utbildning och samhällsliv på lika villkor beroende på var i landet eller i vilken stadsdel man bor.

Jag älskar Sverige. Men jag skulle aldrig blunda för samhällsproblem eller försöka tona ner dem för att bygga en fasad för landet. Då Ylva Johansson i annan TV-sändning nyligen själv raljerade över Donald Trumps beskrivning av Sverige är det ännu viktigare att själv inte bidra till fake news eller alternative facts.

Vi politiker måste alltid sträva efter att beskriva verkligheten baserat på fakta. Annars riskerar vi såväl ökad populism som att träffa fel med de förslag vi lägger.

När Ylva Johansson i bland annat Dagens Nyheter backade från sitt påstående i BBC säger hon att ”det var fel av mig att prata om en utveckling baserad på ett år”. I DN-intervjun hänför hon sig till polisanmälda våldtäkter.

Ja, det var fel. För det första: den minskning vad gäller polisanmälda våldtäkter som skedde mellan 2014 och 2015 avser ett enstaka år. Den följdes av en ökning mellan 2015 och 2016, enligt Brås preliminära statistik för 2016.

För det andra: Ylva Johansson utelämnar helt – och även i sitt tillrättaläggande – uppgifterna i Brås nationella trygghetsundersökning. Däri finns en så kraftig ökning vad gäller kvinnors utsatthet för sexualbrott att den av berörd myndighetschef beskrivits som ”förskräcklig”.

Sammantaget visar Ylva Johansson på en allvarlig brist i att hantera fakta och information. Johansson använder felaktiga uppgifter i BBC.

Hon backar från uppgifterna, men gör fortfarande inte sken av att känna till hur allvarlig utvecklingen är. Ingen i Sverige blir tryggare av felaktiga uppgifter eller skönmålning.

Sverige behöver mer trygghet, ökad sammanhållning och ett nytt ledarskap som vågar se de problem som finns och som gör något åt dem.

Elisabeth Svantesson,
Moderaterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.