1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

MUF: Vi kan inte tvinga ungdomar att använda vapen

Marko Biscevic: "Till skillnad från regeringen menar vi att lösningen är att uppmuntra fler människor att söka sig till en utbildning".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan fattade regeringen beslut om att återinföra värnplikten för alla ungdomar födda år 1999 och 2000. Värnplikten i Sverige har varit vilande sedan 2001 och nu vill regeringen återinföra den.

I Moderata Ungdomsförbundet råder en bestämd uppfattning, vi säger nej till värnplikt! Svenska folket är tudelade i frågan och argumenten för och emot är många. Vi har under de senaste dagarna fått bemöta en del kritik i och med vårt ställningstagande.

Ett vanligt förekommande argument för införandet är att det skulle ge ungdomarna disciplin, samarbetsförmåga och vara en nyttig erfarenhet. Vi tycker dock inte att staten har, eller bör ha, ett uppfostrande syfte gentemot oss unga.

Vi anser istället att försvarets huvudsakliga uppgift är att utbilda soldater, skydda landet, dess gränser och invånare. Den största skiljelinjen mellan oss och våra meningsmotståndare i denna fråga är att vi, till skillnad från dem, menar att du aldrig ska bli tvingad av staten att vare sig öva krigföring eller bära vapen.

Om du hellre vill jobba, plugga eller resa då ska det vara upp till dig. Värnplikten innebär alltså att staten tar sig rätten att tvinga Sveriges ungdomar att genomföra grundläggande militärutbildning.

Vill du hellre plugga vidare på universitet eller kanske jobba? Då riskerar du dagsböter eller i värsta fall avtjäna fängelsestraff.

Försvaret är något av det viktigaste en stat har. Kan vi inte skydda våra gränser eller medborgare så blir det också svårt att upprätthålla den. Vi kan konstatera att säkerhetsläget i vårt närområde har försämrats den senaste tiden och därför måste någonting göras. Sverige behöver ett starkt försvar men tvång vore att lösa problemet baklänges.

Till skillnad från regeringen menar vi att lösningen är att uppmuntra fler människor att söka sig till en utbildning, detta genom att till exempel höja lönerna, snarare än att använda sig av tvång. Även sjukvården är idag i behov av mer arbetskraft.

Är lösningen även där en typ av värnplikt för att tvinga fler sjuksköterskor att utbilda sig? Vi behöver även fler poliser – borde vi tvinga in alla elitidrottare på polisutbildningen likaså?

Man kanske borde tvångsförflytta alla ekonomistudenter till lärarutbildningen för att lösa lärarkrisen på samma gång? Ett starkt försvar får vi genom höjda anslag i försvarsbudgeten, högre löner och ett medlemskap i NATO - inte genom införandet av värnplikt.

Nya utmaningar kräver nya lösningar och värnplikt är inte en av dem.

Marko Biscevic,
1:a Vice Distriktsordförande MUF Södermanland

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.