Marcus Birro
1 av 3
Marcus Birro - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Maja Suslin/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Förorten har tagits över av gangsters – det enda vapnet polisen får är en kamera

Marcus Birro: "Istället för att ge polisen mer resurser, större befogenheter, kraftigare tag så sätter man en kamera i jackan på dem".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje gång jag skriver om att vissa förorter, eller rättare; vissa delar av vissa förorter, blivit närmast laglösa zoner, rycker förtrupperna ut och vill skjuta budbäraren.

Sverige kryllar av Badgad Bobs.

Men redan för snart tjugo år sedan, 1999, sade polisen så här om bland annat Fittja: ”Vi kämpar för att återta territoriet” (Uppdragning Granskning i SVT 8 mars 2017).

Om man tycker det blivit bättre eller värre de här tjugo åren beror på vem man frågar. Testa med tanten som rastar hunden i någon del av huvudstaden som upplevde fem mord på 24 timmar alldeles nyss, eller barnfamiljen som ser knarkhandeln ske helt öppet utanför skolorna, eller någon av alla de kvinnor som upplever rädsla, i sitt eget bostadsområde.

Frågar du Malena Ehrman eller mångmiljonären Jonas Gardell eller någon av landets löpande-band-producerade komiker så är Sverige tryggare än det någonsin varit.

Människor som säger sig vara upplysta och toleranta orkar inte se en centimeter bortanför sin egen nästipp.

”Jag har det jättebra. Alltså är allt lugnt”.

Jag kommer att tänka på dåvarande svenske förbundskaptenen i fotboll, Åby Ericson, som fick frågan inför VM i Argentina 1978 om han hade några betänkligheter att spela ett fotbollsmästerskap i ett land som styrdes av en militärjunta. Det är inget som märks här, svarade den gode Åby, du ska se vilka fina hotellrum vi har.

Lite så tycks valda delar av svensk offentlighet resonera (eller inte resonera) när det gäller det här.

"Om jag har det bra och är trygg har väl alla det bra?"

De tycks oförmögna att förstå att Sverige inte längre är ETT land, utan flera.

Polisen har varit en extra utsatt arbetsgrupp. De står vid fronten av kriget mot den avhumanisering som sker i vissa av våra förorter (när tänkte du senast och på riktigt på förorten som ”din” eller ”vår”?)

Polisen får stenar kastade emot sig och blir ofta hotade, trakasserade och ibland även direkt angripna om de är i någon av dessa förorter för att göra sitt jobb.

För mig är det fullständigt obegripligt varför man inte bara kan dundra in i de här områdena och plocka in de som bränner bilar, kastar sten och begår brotten. Det borde inte vara polisiär raketforskning att åka in i en förort och lagföra de som begår brott helt öppet.

Sverige har förändrats på många sätt under väldigt kort tid. Vi har krattat manegen för ett utanförskap som skenar bortanför vår kontroll.

Utanförskapet har i sin tur knoppat av sig till andra utanförskap och till slut har tilliten till samhället och det som vi andra kan uppfatta som ”det gemensamma” fullständigt brustit i tusen bitar.

Nu föreslås att polisen ska få kameror i sina kläder som ska filma allt som händer vid ett ingripande eller ett besök i en av dessa områden.

Alltså, vi har ett bostadsområde som mer eller kidnappats av gangsters. Vanligt folk är rädda för att gå ut när det är mörkt. Även de som växte upp i dessa områden, och som själva, har varit eller fortfarande är, kriminella reagerar på alla skjutningar och allt våld.

Istället för att ge polisen mer resurser, fler folk, större befogenheter, kraftigare tag så sätter man en kamera i jackan på dem.

Hej gangster, kan du snälla komma ner från den där bron när du kastar din sten? Min kamera kan inte se dig om du står där upp och vill döda mig. Snälla kom ner hit så kan jag filma dig när du kastar sten. Och snälla, kan du ta dig av den där luvan också? Okej?

De verkliga hjältarna är som vanligt de allra mest utsatta. Barnfamiljer, kvinnor, unga pojkar som dras in i den här fruktansvärda världen med löften om snabba cash, brudar och status.

Polisen syr in kameror i kläderna och rullar ängsligt genom minerad mark. Herregud.

Som vanligt önskar jag att jag har fel i det jag skriver och att kamerorna kan rädda våra förorter. Och som vanligt inser jag redan nu att det aldrig kommer att hända.

Marcus Birro

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.