Måndag 24 Jan
Stockholm

Det är farligt att piska upp en rädsla hos folket, Marcus Birro

Tor Nilsson tycker att SD och Marcus Birro piskar upp den dåliga stämningen
1 av 3
Tor Nilsson tycker att SD och Marcus Birro piskar upp den dåliga stämningen. Foto: Privat/TT
2 av 3
Tor Nilsson
3 av 3
Tor Nilsson. Foto: Privat

Tor Nilsson: "Man kan inte påstå att dessa allvarliga händelser är allas vardag i Sverige, vilket Birro och högerextremister gör".

Kommentera (131)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag finner att den artikel där Marcus Birro menar att människors rädsla ska tas på allvar av myndigheterna, motverkar det han själv vill. Detta för att han själv och SD utnyttjar människors rädsla genom att beskriva en utveckling som inte är sann.

Låt mig visa varför jag anser det. Birro har valt att kritisera den så kallade PK-eliten att inte ta vanliga människors oro på allvar. Han menar att de negligerar deras rädsla trots det hemska som händer med bomber och skjutvapen i förorten.

Det är en hemsk utveckling det råder det inget tvivel om. Däremot kan man inte påstå att dessa allvarliga händelser är allas vår vardag i Sverige vilket Birro och högerextremister gör.

Att folk känner en rädsla är inte konstigt då media har ändrat karaktär och rapporterar betydligt mer om dessa händelser än tidigare. En förklaring är att utbudet av medieföretag ökat samt sociala medier som sprider nyheterna som en löpeld.

Konkurrensen om nyheter har därför hårdnat och då skrivs det mer om det som bryter mot den vardagliga lunken. Vi har svårare att värja oss från informationen som kommer hem till oss idag genom nätet och utbudet av kanaler.

Tidigare hade vi två kanaler, en radiostation samt en morgontidning. På 70-talet hade vi inte program som ”Efterlyst”, ”Veckans brott” eller ”Brottscentralen”. Deckarna var ”Columbo”, ”Baretta”, ”McCloud” och ”Kojak”. Dessa beskrev inte den svenska vardagen.

Det fanns inte heller sociala medier eller svenskproducerade deckare. Knivdåd beskrevs knappt vilket de gör idag med nyhetsflashar direkt i våra mobiler. Våldet kommer oss närmare inpå fast vi inte är delaktiga i det.

Det är enbart informationen om det som gör det och det väcker olustkänslan då vi har svårare att värja oss från det än på 70-talet.

Om vi ser till antalet som söker vård för misshandel så minskar detta och även då inläggningarna på sjukhus. Det dödliga våldet sjunker vi har samma antal som vi hade 1974 och då var vi 8 500 000, nu är vi 10 000 000.

Våld i nära relationer med dödlig utgång har också minskat enligt BRÅ. De som har blivit allvarligt skadade av våldtäkter och som blir inlagda ökar inte heller.

Birro och SD gör ett medvetet fel när de beskriver att det blir värre och värre då de enbart går på medias uppgifter men inte statistiken.

Jag anser därför att Birro och SD använder sig av människors rädsla på ett oseriöst sätt. De utnyttjar olustkänslorna och rädslan genom att försöka förstärka dessa känslor när de beskriver verkligheten på ett felaktigt sätt.

Tor Nilsson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (131)
Kopiera länk
Dela