Torsdag 26 Maj
Stockholm

Leo, 14: SD:s nej till regnbågsflaggan är en kränkning mot oss HBTQ-personer

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Leo Gerdén: "Jimmie Åkesson har bland annat använt ord som "homolobbyn” och kallat människor som går prideparader för smaklösa figurer".

Kommentera (216)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sverigedemokraterna har i Västra Götalands regionstyrelsen valt att ta strid mot att regionen ska hissa upp regnbågsflaggan under bland annat pridefestivaler.

Runt om i landet kämpar SD för att få bort regnbågsflaggan och på andra sätt inskränka HBTQ-personer rättigheter. Det här ser jag som mycket beklämmande på många plan, men visar samtidigt hur homofobin är djupt inrotad i SD.

Sverigedemokraterna har, som i princip alla andra högerextrema partier, en homofobisk historia som håller i sig än idag.

De har ständigt kämpat mot HBTQ-personers rättigheter, bland annat genom att rösta mot homoadoptioner, mot att stoppa tvångssterilisering av transpersoner och homosexuella, mot att tillåta HBTQ-personer att skaffa barn via assisterad befruktning och mot att homosexuella ska få gifta sig.

Jimmie Åkesson har bland annat använt ord som “homolobbyn” och kallat alla människor som går prideparader för “smaklösa figurer”. Att det just är Sverigedemokraterna som aktivt ställer sig emot regnbågsflaggan är ingen slump. SD är inte ett parti som alla andra, och kommer aldrig att vara det.

Att stå upp för HBTQ-personers rättigheter är en självklarhet, men inte för Sverigedemokraterna. Deras argument till varför de nu driver frågan om att inte hissa regnbågsflaggan är att de inte anser att regionen borde ta ställning.

Dubbelt så många homo- och bisexuella uppger att de har utsatts för våld av en närstående än bland heterosexuella. En tredjedel av alla transpersoner har allvarligt övervägt att ta sitt liv och varannan har upplevt kränkande behandling under de senaste månaderna.

Den här statistiken går inte att blunda för. Utvecklingen bland homo- och bisexuella går iallafall åt rätt håll, men situationen för transpersoner står still, förutom på vissa punkter där den faktiskt försämras. Det offentliga har ett ansvar att ställa sig på HBTQ-personers sida.

Det kan tyckas onödigt att ta upp en sådan här sak. Det är ju bara en flagga, kan somliga tycka. Men det är så mycket mer än bara en flagga. Det är en symbol för att samhället tar ställning, för HBTQ-personers rättigheter och mot homofobi.

Som bisexuell vet jag hur viktigt det är att det offentliga ställer sig på vår sida. Det stödet behövs och är nödvändigt för att åstadkomma förändring, och prideparaden och regnbågsflaggan är en symbol för detta.

Leo Gerdén

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (216)
Kopiera länk
Dela