Jag är rädd för feminister som vill kategorisera andra feminister efter hudfärg

- 17/03/2017, 08:43
Armin Salimi skriver om den delade feminismen
1 av 3

Armin Salimi skriver om den delade feminismen

Privat/TT

Gudrun Schyman
2 av 3

Gudrun Schyman

TT

Armin Salimi
3 av 3

Armin Salimi

Privat

Armin Salimi: "Förortsfeminism? Vad är det? Varför ska det behövas en feminism för vita människor och en feminism för rasifierade?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vad är den feminism?tiska kampen? Vad är förortsfeminism? När upphör den feministiska kampen?

Feministiskt initiativs ungdomsförbund tog nyligen avstånd ifrån en styrelseledamot som hade uttalat sig om ett uttalande ifrån Paolo Roberto. Han ville belysa de "riktiga" problemen som hedersrelaterat våld istället för att fokusera på vad Paolo Roberto tycker.

Eftersom vissa människor inte verkar vilja hantera flera tankar samtidigt så vill även jag kritisera honom för att han misslyckades med att se det stora i det lilla.

Sexism borde alltid tas avstånd ifrån. Anledningen till att jag skriver detta är inte för att försvara varken honom eller Paolo Roberto.

När feministerna kämpade för kvinnlig rösträtt så mötte de motstånd. När feministerna kämpade för att abort skulle vara lagligt så mötte de motstånd. När feminister idag kämpar för en striktare sexualbrottslagstiftning så möter de motstånd.

Den röda tråden är att feministerna för kampen trots att de möter motstånd. De vågar vara obekväma och de vågar kämpa, även om kampen kan leda till lite dålig stämning då och då. Var är den feministiska kampen när det gäller hedersrelaterat våld i islamismens namn?

Har Gudrun Schyman tagit avstånd? Har de skrivits artiklar av feministiska företrädare som problematiserar shariapoliser som vill att Sverige ska anpassas efter islamism?

Visst finns det högerpopulister som inte vet ett dyft om hur det är att vara kvinna inom islam. De vill bara ha billiga politiska poäng. Det är inte vad jag syftar på främst.

Problemet är tystnaden. När Sakine Madon ber Gudrun Schyman ta avstånd ifrån islamistiska hedersbrott, när en företrädare för unga feminister skriver en debattartikel som går emot normen, när de så kallade förortsfeministerna kritiserar den vita feminismen. Sund kritik som bidrar till utveckling och förändring.

Förortsfeminism? Vad är det? Varför ska det behövas en feminism för vita människor och en feminism för "rasifierade"? Varför ska de inte kunna föra en gemensam kamp? Den feministiska kampen inkluderar alla kvinnors röster.

Min teori (triggerwarning) är att förortsfeministerna är en grupp kvinnor som för den obekväma feministiska kampen. De kan lyftas och hyllas i vissa sammanhang, samtidigt som att de finns ett avstånd mellan mainstreamfeminismen och denna förortsfeminism som gör att de vita feministerna inte behöver ta ansvar när de säger något som anses vara "islamofobi" eller "rasism".

Kontentan verkar vara att förortsfeminismen är okej så länge som man inte kritiserar mainstreamfeminismen, oavsett om man är med i unga feministers styrelse eller är en liberal debattör som kritiserar Gudrun Schyman.

Jag brinner för den feministiska kampen. Jag brinner lika mycket för den feministiska kampen som väljer att se patriarkala strukturer hos vita män som de som ser dessa strukturer i shariapoliser och i politiska företrädare som inte tar kvinnor i hand.

Jag är rädd för feminister som inte vill ta kampen med andra feminister. Jag är rädd för feminister som vill tysta andra feminister. Jag är rädd för feminister som vill kategorisera andra feminister efter hudfärg.

När upphör den feministiska kampen? Den feministiska kampen upphör när den tystnat.

Armin Salimi