Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige måste kriga mot terrorism – inte ta emot IS-krigare

- 17/03/2017, 12:50
1 av 4

Privat/Privat/TT

2 av 4

TT

3 av 4

Privat

4 av 4

Privat

Debattörerna: "Tro det eller ej, men kriget i Syrien och Irak har påverkat Sverige. Det är även vårt krig".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det har gått tre år sedan terrorgruppen IS lyckades ockupera Iraks andra största stad Mosul. Detta blev kalifatets startskott och början på en blodig strid.

Det blev början på massgravar, halshuggningar, dränkningar, massvåldtäkter, slavhandel, nedbrända heliga byggnader och terrordåd i flera områden inklusive Europa. Det blev början på en mörk period för hela den moderna civilisationen.

Kriget för återtagande av Mosul började oktober 2016 och idag har den irakiska armén lyckats tillsammans med andra inhemska styrkor samt internationell hjälp återta lite mer än hälften av staden.

Kriget mot IS är inte begränsad till Mosul utan är något som sträcker sig allt från den autonoma kurdiska regionen till Golanhöjderna.

De irakiska och kurdiska styrkorna har länge efterfrågat humanitära och militära resurser i form av vapen och flyganfall. Flera världsländer har påtagit ansvar och skickat ut det som har önskats.

Danmark svarade med att skicka F16-stridplaner och 400 specialstyrkor/piloter till både Irak och Syrien. Norge valde att skicka humanitär hjälp till de som bägge länderna och Estland skickade militära resurser.

Men Sverige valde att enbart stödja med humanitär hjälp till Irak. Något som inte är tillräckligt för kriget mot terrororganisationen. Vi behöver uppmärksamma önskemålen från irakiska/ kurdiska armén och bidra med vapen och militärinsatser i form av JAS-planer. Sveriges roll i världen är essentiell, särskilt nu när vi är invalda i FNs säkerhetsråd.

Somliga kan anse att kriget mot IS är ”inte vårt krig” och därmed bör Sverige hålla sig utanför den internationella insatsen i Irak och Syrien.

Detta påstående blir allt mer absurt med tanke på den humanitära aspekten, men också allt fler terrordåd även inom den Europeiska gränsen.

Oskyldiga civila som förlorat sina liv. Kvinnor som lever under obeskrivliga förtryck, något som egentligen borde ha engagerat den feministiska regeringen tämligen mer än vanligt.

Terrororganisationen må falla i en vacker dag, men dess soldater kommer att bära sitt blodiga hat vidare till andra områden. Inget land är försonat. Det finns cirka 300 svenskar som strider för IS varav 150 har återvänt hem.

Resor som dessutom av misstag finansieras med svenska skattepengar i form av bidrag. Det är med andra ord näst intill fritt att resa från terrorgruppen direkt till sin bostad här i Sverige.

Detta är ett nytt fenomen för Sverige. Tro det eller ej, men kriget i Syrien och Irak har påverkat Sverige. Det är även vårt krig.

Aras Amin, Svensk-kurd
Abir Al-Sahlani, Svensk-irakier