1 av 4
- Foto: TT/TT/Privat
2 av 4
- Foto: TT
3 av 4
- Foto: TT
4 av 4
- Foto: Privat

Trumpifieringen av Moderaterna är ett faktum

Gabriel Zetterström: "Bali säger det många tänker, han är inte en del av etablissemanget och tar strid mot fake news-vänster-media. Känns det igen?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gabriel Zetterström är 21 år och pluggar till statsvetare vid Stockholms universitet.

Till vardags skriver han om fotboll på SvenskaFans.com och var i höstas nominerad till lilla Augustpriset.

För första gången någonsin har Sverigedemokraterna gått om Moderaterna i DN/Ipsos mätning. Anna Kinberg Batras utspel kring ett eventuellt samarbete med just SD har lett till att hennes parti sjunkit som en sten i opinionen.

Kinberg Batra är ifrågasatt. Sett till det opinionsraset är det förståeligt, ett ras som allmänt förklaras av den där utsträckta handen. Men det är här resonemanget haltar något. Sverigedemokraterna ökar stadigt. Kan verkligen det faktum att SD går om M i opinionen förklaras med att M närmat sig SD?

Visst kan det vara så, på ett plan. Men egentligen låter det ologiskt. Hade motståndet mot en invandringskritisk politik varit så starkt hade Sverigedemokraterna inte fortsatt att öka. Jag tror att man missar aspekten kring hur Kinberg Batra och hennes parti agerat i frågan.

I oktober 2016 kallade Moderatledaren SD för ett rasistiskt parti och uteslöt bestämt alla former av fortsatt samarbete.

Sedan kovände hon för att blidka såväl interna krav som politiska strömningar. Moderaternas ras i opinionen är kanske inte främst ett kvitto på folkets aversion mot SD.

Är det inte snarare bevis på Kinberg Batras bristande trovärdighet i frågan? Den högergir partiledaren slagit in på kommer knappast avstanna om hon själv tvingas bort. Det är här Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali kommer in i bilden.

För många är han ett nättroll som sprider hat på sociala medier, en ny typ av politiker som uppviglar mot meningsmotståndare via tweets, ofta i frågor som rör integration och invandring, och anklagas för att inte ta ansvar över utan snarare uppmuntra en politiskt inkorrekt följarskara.

Bland Balis senaste tweets hittar man en hånfull video om Alice Bah Kuhnke, ett ironiskt jobbtips åt en arbetssökande Lars Ohly samt en skolgårdskompatibel ”ägning” av Alex Schulmans Peter Springare-krönika. Hanif Bali är omåttligt populär i vissa läger, såväl internt i partiet som ute bland folk.

Han säger det alltför många tänker, han är inte en del av etablissemanget och tar strid mot fake news-vänster-media. Känns det igen? Begreppet ”trumpifiering” har snabbt blivit svenskans mest överanvända ord. Men det är troligen det som står för dörren hos Moderaterna.

Många drar slutsatsen att en SD-vänlig moderatpolitik kommer födas och dö med Anna Kinberg Batra. Det kan vara en grav felbedömning. Handen sträcktes ut av en anledning; alltför många moderata väljare flydde till SD.

Problemet blev att den sträcktes ut av Kinberg Batra. En eventuell kommande kamp om partiledarposten i M kan på förhand ses som en uppgörelse mellan Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Precis som det republikanska presidentvalsracet skulle stå mellan klassiska politiker som Jeb Bush och Marco Rubio.

Då kom Donald Trump, en sorts politiker vi inte sett förut, och de andra försökte förgäves anpassa sig efter honom. Idag är Trump president. Interna krav på en invandringskritisk M-politik kommer sannolikt inte klinga av.

Snarare kanske fler och fler kommer att lyfta fram en i frågan mer trovärdig kandidat för att leda den nya vägen. Någon som inte är en del av etablissemanget och ständigt flyttar gränsen för vad en folkvald politiker bör ägna sig åt.

Jämförelsen mellan Bali och Trump är problematisk, Bali har en politisk erfarenhet som Trump bara kan drömma om. Men beröringspunkterna är tillräckligt många för att göra parallellen trovärdig.

De nyare moderaterna är här för att stanna, och vem vet: kanske de en dag kommer att ledas av Hanif Bali?

Gabriel Zetterström

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.