Trumpifieringen av Moderaterna är ett faktum

- 24/03/2017, 10:31
1 av 4

TT/TT/Privat

2 av 4

TT

3 av 4

TT

4 av 4

Privat

Gabriel Zetterström: "Bali säger det många tänker, han är inte en del av etablissemanget och tar strid mot fake news-vänster-media. Känns det igen?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För första gången någonsin har Sverigedemokraterna gått om Moderaterna i DN/Ipsos mätning. Anna Kinberg Batras utspel kring ett eventuellt samarbete med just SD har lett till att hennes parti sjunkit som en sten i opinionen.

Kinberg Batra är ifrågasatt. Sett till det opinionsraset är det förståeligt, ett ras som allmänt förklaras av den där utsträckta handen. Men det är här resonemanget haltar något. Sverigedemokraterna ökar stadigt. Kan verkligen det faktum att SD går om M i opinionen förklaras med att M närmat sig SD?

Visst kan det vara så, på ett plan. Men egentligen låter det ologiskt. Hade motståndet mot en invandringskritisk politik varit så starkt hade Sverigedemokraterna inte fortsatt att öka. Jag tror att man missar aspekten kring hur Kinberg Batra och hennes parti agerat i frågan.

I oktober 2016 kallade Moderatledaren SD för ett rasistiskt parti och uteslöt bestämt alla former av fortsatt samarbete.

Sedan kovände hon för att blidka såväl interna krav som politiska strömningar. Moderaternas ras i opinionen är kanske inte främst ett kvitto på folkets aversion mot SD.

Är det inte snarare bevis på Kinberg Batras bristande trovärdighet i frågan? Den högergir partiledaren slagit in på kommer knappast avstanna om hon själv tvingas bort. Det är här Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali kommer in i bilden.

För många är han ett nättroll som sprider hat på sociala medier, en ny typ av politiker som uppviglar mot meningsmotståndare via tweets, ofta i frågor som rör integration och invandring, och anklagas för att inte ta ansvar över utan snarare uppmuntra en politiskt inkorrekt följarskara.

Bland Balis senaste tweets hittar man en hånfull video om Alice Bah Kuhnke, ett ironiskt jobbtips åt en arbetssökande Lars Ohly samt en skolgårdskompatibel ”ägning” av Alex Schulmans Peter Springare-krönika. Hanif Bali är omåttligt populär i vissa läger, såväl internt i partiet som ute bland folk.

Han säger det alltför många tänker, han är inte en del av etablissemanget och tar strid mot fake news-vänster-media. Känns det igen? Begreppet ”trumpifiering” har snabbt blivit svenskans mest överanvända ord. Men det är troligen det som står för dörren hos Moderaterna.

Många drar slutsatsen att en SD-vänlig moderatpolitik kommer födas och dö med Anna Kinberg Batra. Det kan vara en grav felbedömning. Handen sträcktes ut av en anledning; alltför många moderata väljare flydde till SD.

Problemet blev att den sträcktes ut av Kinberg Batra. En eventuell kommande kamp om partiledarposten i M kan på förhand ses som en uppgörelse mellan Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Precis som det republikanska presidentvalsracet skulle stå mellan klassiska politiker som Jeb Bush och Marco Rubio.

Då kom Donald Trump, en sorts politiker vi inte sett förut, och de andra försökte förgäves anpassa sig efter honom. Idag är Trump president. Interna krav på en invandringskritisk M-politik kommer sannolikt inte klinga av.

Snarare kanske fler och fler kommer att lyfta fram en i frågan mer trovärdig kandidat för att leda den nya vägen. Någon som inte är en del av etablissemanget och ständigt flyttar gränsen för vad en folkvald politiker bör ägna sig åt.

Jämförelsen mellan Bali och Trump är problematisk, Bali har en politisk erfarenhet som Trump bara kan drömma om. Men beröringspunkterna är tillräckligt många för att göra parallellen trovärdig.

De nyare moderaterna är här för att stanna, och vem vet: kanske de en dag kommer att ledas av Hanif Bali?

Gabriel Zetterström