Love Bergström (M), Ordförande MST Stockholms kommitté, skriver om utbildning
1 av 4
Love Bergström (M), Ordförande MST Stockholms kommitté, skriver om utbildning - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: Christine Olsson/TT
3 av 4
- Foto: Bertil Ericson/TT
Love Bergström (M), Ordförande MST Stockholms kommitté
4 av 4
Love Bergström (M), Ordförande MST Stockholms kommitté - Foto: Privat

Löfvens förakt mot utbildning förstör framtiden för unga

Love Bergström (M): "Det räcker med socialdemokratiskt käbbel nu, det är dags för ett friare, starkare Sverige".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Företag får gärna flytta från Sverige, det ska inte löna sig att utbilda sig och nu allra senast; det ska vara svårt att komma in på en högre utbildning om man inte var en mönsterstudent i gymnasiet. Socialdemokraternas förakt mot studenter och folk som vill utbilda sig till ett bra jobb lyser igenom mer och mer.

Vi i Moderata Studenter Stockholm tror på det Nelson Mandela sa. “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”.

Just därför kämpar vi för att den högre utbildningen i Sverige ska hålla världsklass och framförallt att det ska löna sig på riktigt med en högre utbildning. Vi vill möjliggöra för universiteten att använda sig av olika sorters antagningsprocesser.

Alla passar inte i gymnasieskolan och avsaknad av toppbetyg betyder inte nödvändigtvis att du saknar kunskap. Vi vill se externa examinatorer och tydligare betygskriterier för rättvisare betyg. Och sen så vill vi naturligtvis reformera LAS, ta bort fribeloppet och sänka skatten så det lönar sig mer att jobba.

Socialdemokraterna föreslår nu att man ska förbjuda personer under 19 år att skriva högskoleprovet. Hur man i Stefan Löfvens stab tänkt här är svårt att förstå, särskilt då det är allt fler som tar studenten innan de fyllt 19 år.

Förbudet skulle alltså slå oerhört hårt mot unga som ligger en klass före. Å andra sidan har regeringen Löfven gjort allt för att lägga ned de internationella gymnasieutbildningarna (till exempel IB) där det är som vanligast.

Genom att förhindra gymnasieelever från att skriva högskoleprovet mer än en gång eller i vissa fall inte alls innan det är aktuellt att söka till högre studier gör man ingenting annat än att begränsa människors möjligheter att komma in på sin drömutbildning.

Men det räcker inte för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna vill även minska antalet gånger var och en får skriva provet. Genom att begränsa skrivningstillfällena och korta ned giltighetstiden för provresultaten försvårar man ytterligare, både för nya studenter och de som vill påbörja studier senare i livet.

Lite förenklat blir det tydligt; var man inte en mönsterstudent i gymnasiet tycker Socialdemokraterna att det ska vara svårt att vidareutbilda sig eller byta yrkesinriktning.

Full fart bakåt för “framtidspartiet”, precis som vanligt. Den socialdemokratiska drömmen om att var och en ska tryckas in i samma grå mall för att sedan avtjäna sina 50 år i företaget, ta emot sin guldklocka och därefter leva som fattigpensionär, lever vidare.

Vi i Moderata Studenter Stockholm tror inte på den modellen. Vi vill istället blicka framåt och ta tillvara på all kreativitet, allt engagemang och all entreprenörskap som finns i Sverige. Elever ska få fler chanser att komma in på sin drömutbildning, inte färre.

Oavsett om du arbetat i ett, tio eller fyrtio år inom samma yrke ska det ändå vara enkelt att studera till någonting nytt och byta karriär. Vi tror att svaret på en kunskapsintensiv arbetsmarknad med skyhöga krav på arbetskraften kräver fler och bättre utbildade personer med en större rörlighet från jobb till jobb. Vi vill se ett friare Sverige, där alla har möjligheten att nå till toppen!

Valet 2018 närmar sig med stormsteg och alternativen som svenska folket och Sveriges studenter har att välja mellan blir tydligare och tydligare.

På ena sidan skriker man efter mer skattehöjarpolitik, inlåsningsmekanismer och drömmar om tiden då valfrihet inte var ett ord allmänheten kände till.

På andra sidan kämpar man för ett blått Sverige med blicken framåt, tydliga förslag om utbildning som lönar sig och en arbetsmarknad där vad man kan och bidrar med är viktigare än hur länge man varit där.

Det räcker med socialdemokratiskt käbbel nu, det är dags för ett friare, starkare Sverige!

Love Bergström,
Ordförande MST Stockholms kommitté för Moderaterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.